problemy z odpalanie - imobilaiser ?

Moderator: Moderatorzy

pablomoc

Post autor: pablomoc »

ludzie pomocy, odpiszcie na ostatniego posta
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

pablomoc pisze:ludzie pomocy, odpiszcie na ostatniego posta
wszystko ci juz napisano wczesniej lub jest na forum.
Ale skoro ładnie prosisz to może tak...
1. odpięcie akumulatora nie wpływa na rozrusznik.
2. zanim wymontujesz rozrusznik oczyść, popraw i zabezpiecz łączenia kabelków na rozruszniku. Powinieneś sprawdzic tez stan przewodów pod kątem ewentualnych przetarć, załamań. Kabelek który łączy rozrusznik z alternatorem sprawdź obie strony (przy rozruszniku i alternatorze). Jeśli po tych operacjach nie ma poprawy to "go to 3"
3. Trzeba sprawdzić rozrusznik "na krótko" - opis jak to zrobic masz w tym wątku pare linijek wstecz ;) możesz to zrobić bez wymontowania rozrusznika albo wymontowac go i zapodac mu napięcie np. przy pomocy kabli rozruchowych. Jak kręci tzn że problem nie tkwi w nim.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
pablomoc

to juz nie wiem jak to sie stało ze jak odłączyłem i podłączyłem aku samochód odpalił,

no nic sprawdze jutro, nie ukrywam że meczący jest ten samochód i ta bezradność, ale nie pozostaje mi nic innego jak walczyc z nim :p
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Pomału dojdziesz do wprawy a i awarii będzie mniej
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
pablomoc

zapytam o jeszcze jedno, moze ktos bedzie wiedział, mam ten imo i alarm firmy prestige i jak otwieram z pilota to nie pika alarm i nie migają światła, moze byc to wina jakiś ustawień ? jak tak to jak to mozna przywrócic
??
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

zwykle alarmy mają możliwość przełączania z cichego uzbrajania na głośne. Twój też na pewno ma ale jak to u ciebie się ustawia to już musisz w instrukcji alarmu sprawdzić lub jeśli jej nie masz zadzwoń sobie do przedstawiciela "prestige'a" lub jakiegoś salonu montującego te alarmy i ci powiedzą. Ja miałem inny alarm i u mnie zmiana z cichego na głośne uzbrajanie następowała po jednoczesnym naciśnięciu przycisku zamykania i otwierania na pilocie.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

u mnie jak przycisnę na krótko , to jest cichy a jak przytrzymam dłużej to pika.
Oczywiście można to odwrócić.
Yagr, dobrze podpowiada skontaktować się z kimś kto to zakłada - myślę , że na necie można znaleść i monterów i możliwe , że instrukcje.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
pablomoc

Dokopałem się do rozrusznika i zrobiłem fotke żeby ktoś mi zaznaczył na zdięciu co z czym połączyć bo nie chce nic popsuc:

Fajnie jak by ktos zaznaczył co z czym połączyć to było by też pomocne dla innych z podobnymi problemami.

Obrazek

teraz druga sprawa, popatrzyłem od góry po kablach i znalazłem pare nieciekawych rzeczy, czy to może być przyczyna tych problemów ? nie są to czasem te kable od stacyjki ?

Obrazek

http://lh6.ggpht.com/_5R2yNyLwpIQ/SS_Y5 ... 040808.JPG

Zaglądając pod samochód i szukając przyczyny znalazłem wtyczkę (chyba od alternatora) z urwanym kabelkiem, od czego to jest:

Obrazek

prosze o pomoc
ODPOWIEDZ