
Przeglądałam przepisy w internecie, żeby zorientować się co i jak należy zrobić, ale ja postanowiłam dodać trochę od siebie w przygotowaniu tej słodkiej pyszności

Zaczynamy od przygotowania ciasta biszkoptowego, które będzie spodem naszego tortu

składniki na biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy pianę mikserem do momentu aż będzie sztywna. Następnie dodajemy na 3-4 razy cukier cały czas mieszając. Na koniec dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, miszając delikatnie pianę, tylko tym razem już drewnianą łyżką. Tortownice smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy masę i pieczemy 45-60 min.
Kiedy biszkopt się piecze, możemy wykorzytsać ten czas na przygotowanie kremu

składniki na krem
3/4 litra śmietany 30%
cukier waniliowy
1-4 łyżek cukru pudru
1 opakowanie śmietany "fix"
do samego tortu
bezy, kupiłam w cukierni gotowe
dżem lub konfitury
Przygotowanie kremu jest banalne, należy tylko śmietankę z cukrami i śmietaną "fix" ubić na sztywno

Biszkop upieczony


Wstawię zdjęcia i znowu Secior powie mi że mnie nie lubi




Ciekawe jak będzie smakował...
