Kilometry w budziku i w nawigacji

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Mikosz

Kilometry w budziku i w nawigacji

Post autor: Mikosz »

Chciałbym wiedzieć o co chodzi z różnicą kilometrów otóż w nawigacji pokazuje trasa przykładowo 1000 kilometrów a na liczniku pokazuje troche mniej...
Dzisiaj miałem traske 8,5 kilometra, tyle pokazał navi a na liczniku wyszło 8,1 km.
Które jest wiarygodne ?? Też tak macie ??
Mam standardowy rozmiar kółek 14-stka...
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Mikosz, nawigacja podaje odległości liczone wg długości tras tak jak wychodzą wg mapy cyfrowej GPS. Mapy cyfrowe często odbiegają od rzeczywistości - wystarczy w googlach nałożyć sobie obraz z satelity na mapę - kiedys ten widok nazywał się "hybrid" i zobaczyc gdzie sa drogi wg mapy a gdzie na zdjęciu. Nawigacja GPS ma swoja dokładnośc - do celów cywilnych, ogólnodostępnych jest to ok. 100m. Dodatkowo w czasie jezdy na odcinku dajmy na to 100km mozna samym sposobem jazdy nadrobić/stracić kilka km. CO rozumiem pod pojęciem "sposób jazdy". Jeden raz będziesz jechał jak ci sie podoba, środkiem, zygzakiem a za drugim razem po optymalnej linii czyli ścinając zakręty (oczywiście w obrębie własnego pasa :) ) czyli najkrótszą, optymalna linia jazdy. DO tego dochodzą jeszcze błędy wynikające z przekłamań licznika (wystarczy zmienić opony na takie minimalnie odbiegające od wzorca na którym był strojony licznik a juz będą przekłamania i to stałe czyli regularnie zmieniające pomiar). Jak to sie złoży ze sobą to rózne rzeczy moga wyjść ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Kontakt:

Post autor: kupiec »

dla przykładu na kołach 175/70/14 licznik i gps podaje taką samą prędkość a na 165/60/13 już licznik pokazuje więcej niż gps
chyba tak to było :d
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

wystarczy nówka opona i łysa i już pokaże co innego :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ODPOWIEDZ