Mój samochód to XR3i 1.8 130KM.
A pytanie dotyczy skrzyni biegów.
Czy można w miejsce oryginalnej wstawić jakąś inną, bardziej wytrzymałą? Może z RS2000?
Małe wyjaśnienie:
Ta (skrzynia) którą mam teraz to już trzecia... W pierwszej, którą dostałem z autkiem były zużyte synchronizatory. Ich wymiana zakończyła się źle dla skrzyni (ale to dłuższa historia i szkoda tu na nią czasu). W drugiej coś trzasnęło i wypadły z niej kawałki metalu (sekcja zwłok wskazała na dyferencjał). Ta którą mam teraz jest (odpukać...) ok. Ale tak samo jak poprzednie nieprecyzyjna – biegi trzeba wrzucać spokojnie i z wyczuciem*.
Ale mniejsza o “precyzję” zmiany biegów. Otóż człowiek od którego kupowałem te skrzynie, twierdzi, że w tym modelu (130KM) to częsta przypadłość i że winna jest skrzynia biegów która jest nie dostosowana do tej mocy silnika.
No więc jeśli można dopasować inną, mocniejszą skrzynię, to ja chętnie

Da się czy nie?
Pozdrawiam
Marek
* Wcześniej miałem Hondę Civic i Astrę GSI, tam biegi wchodziły szybko i pewnie we właściwe położenia... Zresztą każdy kto wsiada po raz pierwszy do mojego Forda ma problemy z trafieniem we właściwy bieg. Czy to standard w Escorcie, czy można to jakoś poprawić???