Dowod rejestracyjny
Moderator: Moderatorzy
-
dar52
Dowod rejestracyjny
Mam pytanie czy wymieniając silnik w samochodzie to znaczy zwiekszam pojemnosc co musze zrobic aby to bylo legalne
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
dar52, TO NIE JEST WłAśCIWY DZIAł DO ZADAWANIA TAKICH PYTAń !!! następnym razem proszę się o rzeczy nie związane z technicznymi aspektami pytac tutaj http://siec.no-ip.com/forum/viewforum.php?f=11
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
żeby być "legal" to powinieneś ,jeśli zmieniła sie pojemność, zgłosić to do urzędu komunikacji, żeby zmienili wpis w dowodzie, nie wiem czy czasem też nie trzeba dodatkowego przeglądu po takim fakcie. Ale jeśli na "legalu" ci nie zależy i nie boisz się że jekiś diagnosta zakuma co masz pod maską to tak jak lordpablo napisał
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
Oprócz tego trzeba by było to jeszcze zgłosić do firmy ubezpieczeniowej pamiętając , że ubezpieczenie zależy od pojemności.
to nie tak do końca bo teraz trzeba przy każdej zmianie czegokolwiek w dowodzie rejestracyjnym - zmienić cały dowód a to kosztuje 75 zł za nowy.Yagr pisze:zgłosić to do urzędu komunikacji, żeby zmienili wpis w dowodzie
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Yagr
- Kontakt:
no o to mi chodziłojamszoł pisze:o nie tak do końca bo teraz trzeba przy każdej zmianie czegokolwiek w dowodzie rejestracyjnym - zmienić cały dowód a to kosztuje 75 zł za nowy
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
-
kazik
to nie jest do końca tak wiem bo sam przez to przechodziłem najpierw musisz dostać świstek z przeglądu że rzeczywiście silnik został zmieniony i że wszystko jest dobrze czyli musi przejść testy potem zgłaszasz się z tym świstkiem do urzędu komunikacji a oni ci wbijają tom zmianę w dowód nie wiem jak do końca będzie u ciebie bo ty już masz samochód zarejestrowany na siebie ja nie miałem to mi z tyłu dowodu zmienili pojemność i ilość koników a u ciebie może być tak że ci wbiją to w dowód, potem musisz się zgłosić z tym do ubezpieczalni i poinformować ich że zmieniłeś silnik na mocniejszy a oni zmienią ci to w ubezpieczeniu cena zależy tylko od tego o ile podniosłeś pojemność ( tak w nawiasie to co do ubezpieczenia to nie musisz tego na zgłaszać jak nie chcesz ale jeżeli będziesz miał jakiś wypadek czy kolizję i dowiedzą się że masz inny silnik niż w papierach to ubezpieczenie będzie nie ważne)
- robertford
- Kontakt:
-
Tfaruk
- Yagr
- Kontakt:
niestety z tym VIN-em to różnie bywa, nie zawsze wyświetla silnik.... u mnie np microcat tego nie wykazuje ale może inny jakiś program serwisowy jest bardziej kompletny...
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
-
Adriano
Numeru silnika w nowym dowodzie nie ma, ale jest pojemność i moc ( wpisane w pozycjach P.1 i P.2) więc wymiana silnika na inny model niż ten co był wcześniej chyba musi być wpisana w dowód. Poza tym ostatnie cyfry w numerze VIN to z tego co pamiętam w Fordzie są to numery silnika, a te są chyba konkretnie przypisane do danego silnika więc przy użyciu dobrego dekodera numeru VIN wyjdzie jaki motor powinien być fabrycznie zamontowany, a jaki jest faktycznie w danym aucie.