CIASTO
Porcja dla 4 normalnych ludzi lub dla 1 właściciela escorta:
-Wez se 4-5 szklanek mąki
-Płaska łyżeczka soli
-Jeszcze bardziej płaska łyżeczka cukru
-kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego (wysokość zawieszenia pizzy reguluje sie właśnie droźdżami

-1.5 szklanki wody (najlepiej ciepłej)
-2 łyżki stołowe oleju
Przygotowanie Ciasta
Bierzemy sobie miche na wielkość żeby zmieściła nam sie do środka felga 14` i sypiemy tam wszystko co wyżej, dodajemy drożdże i dolewamy 1/2 wody. Mieszamy to sobie dodając wody jak ciasto jest za suche i podsypujemy mąki jak wychodzi za rzadkie. Ciasto ma mieć konsystencje plasteliny i musi odklejac się od ręki.
Jak już mamy ciasto to odkładamy na bok zeby sobie podrosło lub wałkujemy i do nasmarowanej blachy jeśli chcemy zeby było cieńsze.
Sosik
-4 łyzki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano/zioła prowansalskie
- 1 płaska łyżeczka soli
- Pieprz wg. uznania
-1 łyzka stołowa oleju/oliwy
Do kubka dajemy wszystie składniki i mieszamy WAŻNE oregano lub zioła przed dodaniem trzeba rozetrzeć w łapach.
Na wysmarowaną olejem blache kładziemy nasze rozwałkowane ciasto. Smarujemy je sosem.
Dodatki:
-szynka i kiełbasa
-4pieczarki (jak duże to starczą 3)
-kukurydza z puszki
-2 ząbki czosnku (ja daje 4

-1 ogórek konserwowy
-starty ser zółty
Wszystko co do pokrojenia kroimy i posypujemy ciasto. dadajemy kukurydze (ja daje cała puszke) siekamy drobniutko czosnek i równomiernie go rozkładamy po całości. na koniec posypujemy serem nie zapominając o brzegach ciasta. Wstawiamy nasze dzieło do piekarnika nastawionego na 210 C. i pieczemy 25 minut.
Prosta szybka i smaczna
