mam drobny problem. Zakupiłem kiedyś wskaźnik AFR zbudowany na ATMEDZE i wszystko w zasadzie jest o.k. z jednym wyjątkiem. Wskaźnik mam wpięty na stałe w zasilanie z 12V w aucie i w momencie odpalania (rozrusznik) skoki napięcia powoduja że wskaźnik gubi program... Po odpięciu i wpięciu do zasilania na pracujacym juz silniku wszystko jest o.k. Czy wstawienie w szereg do linii zasilającej kondensatorka zabezpieczy układ przed tymi skokami? Jaki to powinien być kondensator? czy tez lepiej wstawić tam włącznik i uruchamiać wskaźnik dopiero po odpaleniu? Z góry dzięki za sugestie
kondensator jako zabezpieczenie przez skokami napięcia
Moderator: Moderatorzy
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
kondensator jako zabezpieczenie przez skokami napięcia
Witam
mam drobny problem. Zakupiłem kiedyś wskaźnik AFR zbudowany na ATMEDZE i wszystko w zasadzie jest o.k. z jednym wyjątkiem. Wskaźnik mam wpięty na stałe w zasilanie z 12V w aucie i w momencie odpalania (rozrusznik) skoki napięcia powoduja że wskaźnik gubi program... Po odpięciu i wpięciu do zasilania na pracujacym juz silniku wszystko jest o.k. Czy wstawienie w szereg do linii zasilającej kondensatorka zabezpieczy układ przed tymi skokami? Jaki to powinien być kondensator? czy tez lepiej wstawić tam włącznik i uruchamiać wskaźnik dopiero po odpaleniu? Z góry dzięki za sugestie
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
jak juz masz wstawiac kondensator to nie w szereg tylko rownolegle jesli ma stanowic tzw zastępcze zrodlo zasilania. najlepiej to by bylo zlutować prosty układzik stabilizatora napiecia (L7812 + kondensator ~1000uF 25V + kondensator ~100uF 16V) i chyba powinny problemy ustać
obciazalnosc tego układu stabilizatora to max 1A
- Załączniki
-
- stabilizator.JPG (9.29 KiB) Przejrzano 53 razy