Wyjazd na chorwacje

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Wyjazd na chorwacje

Post autor: cidzej »

Panowie jak ktoś był to niech się podzieli uwagami:

- gdzie tam najlepiej jechać

- którędy najlepiej pojechać

- czy jest gaz i czy są problemy z tankowaniem (redukcje i takie tam potrzebne ?? )

- co trzeba miec na wyposazeniu auta

- wszelkie inne uwagi jakei macie :D
kvazi555

Post autor: kvazi555 »

kolega swirus71 byl w Chorwacji wypytalem go tak bardzo ogolnie co i jak bo tez mialem zamiar sie w te wakacjie wybrac ale brak $$ bardzo mnie ogranicza :(
Dotarłem po świętach :)

Więc co do jazdy - pojechałem moim 19 letnim cabrio po małym remoncie (głównie kosmetyka + trochę mechaniki) który był konieczny po jego zakupie - nie przygotowywałem nic specjalnego (za to w dzień wyjazdu rano przed ruszeniem odpowietrzałem jeszcze hamulce :lol: w czym pomagała mi trochę "zadziwiona" żonka).

Ale co jest ważne: hamulce, chłodzenie i olej - jeśli Ci bierze to weź ze sobą w zapasie. - Warto wpaść na mini przegląd do mechaniora.
Warto też wykupić sobie assistance (jeśli nie masz) ja miałem wykupione w Warcie (kosztowało za 14 dni około 20 zł).

Co do noclegów to w zasadzie nie trzeba robić rezerwacji (można pojechać praktycznie "na pałę" zabierając tylko ze sobą namiot i materace +jakiś koc - tak na wszelki wypadek). Jak pisze "sobe" to znaczy kwatera prywatna - noclegów lepiej szukać w mniejszych miejscowościach (są tańsze).

Dojazd: ja jechałem przez Węgry omijając Słowenię (nieźle kroją za winietę) i Austrię - taniej na winietach ale droga jakby ciut gorsza. W Chorwacji naprawdę warto skorzystać z autostrad - w końcu ma się już "w siedzeniu" trochę kilometrów i człowiek zmęczony.

Na powrót polecam zarezerwować sobie ze 3-4 dni i wrócić "starą drogą (nie autostradą) przez jeziora plitvickie i je zwiedzić (1 dzień na dojazd do jezior i podziwianie interioru (widać wciąż ślady wojny) - nocleg na plitvicach (kwaterę znajdziesz bez problemu) 2 dzień zwiedzanie jezior, 3 jazda dalej lub zwiedzanie dalsze jezior.

Jeśli zdecydujesz się na jazdę przez Węgry to droga przebiega niedaleko Balatonu (tęż można zahaczyć - ja nie zdążyłem). Na Węgrzech też wykupuje się winiety (elektroniczne) dostajesz potwierdzenie wpłaty i wpisują samochód do systemu. Nie warto ryzykować jazdy bez bo Węgrzy pilnują a niestety trzeba kawałek jechać autostradą i tam sprawdzają (ja miałem kontrolę).

Dokumenty: do Chorwacji wjedziesz na dowód (Chorwaci są normalni i całą unie wpuszczają na dowód - przecież nie będą podcinać gałęzi na której siedzą :D Jeśli masz paszport to możesz sobie skrócić drogę jadąc brzez BiH (czyli Bosnię i...) a na wybrzeżu i tak trzeba przez kawałek BiH przejechać (ale tam przepuszczają na dowód - traktują to jako tranzyt).

W sumie planuję zrobić w końcu jakiś opis (do maja będzie gotowy) więc jak skończę to prześlę linka.
najlepiej jeszcze jak sam sie z nim skontaktujesz.
Awatar użytkownika
cidzej

ok, dzieki, kto da więcej ?? :D
Awatar użytkownika
leszek
Pojemność: 1500
Rocznik: 2018
Generacja: MK1
Nadwozie: Inne

Post autor: leszek »

cidzej pisze: gdzie tam najlepiej jechać
To zależy czy chcesz zwiedzać czy "stacjonarnie" się poopalać. Stacjonarnie to wszędzie na wybrzeżu jest fajnie. A jeżeli chcesz jednak coś zwiedzić to proponuję jechać do środkowej Dalmacji. Z tamtąd wszędzie masz w miarę blisko. Historyczne miasto Trogir, Split z fajnym portem i starym miastem. A i do Meczugorie nie jest daleko.
A park z jeziorami możesz zwiedzić kiedy chcesz. w czasie powrotu czy pobytu. i nie ma różnicy czy to jeziora plitvickie czy park Krka. Są bardzo podobne i jak zobaczysz jedno ,drugie możesz sobie odpuścić ;)
cidzej pisze:- którędy najlepiej pojechać
Czechy-Słowacja-Austria-Słowenia-Chorwacja. W tamtą stronę.Autostrady płatne w Słowacji(winieta miesięczna ok56PLN) Austria (winieta 10 dni ok 7 EURO).
Słowenia......winety są pół roczne za kosmiczne pieniądze. a autostrady pare km. 100-200 za przejściem granicznym (wjeżdzając do sloweni od austrii) zjeżdzasz w prawo w zwykłą drogę. JESZCZE PRZED BRAMKAMI AUTOSTRADY !!!! Droga dobra, nie nadkładasz km i czasu. ;) .Chorwacja....opłata za przejechane km. Bierzesz kwitek i jak zjezdzasz to płacisz :)Autostrady super i tunele pod górami o długości kilku kilometrów .Polecam.

Powrót przez Węgry. Budapeszt jest naprawdę ładny. i co ważne.....Węgry są TANIE :d .
Balatonu nie polecam. Taka sadzawka z wiecznie mętną wodą :) .
cidzej pisze:czy jest gaz i czy są problemy z tankowaniem (redukcje i takie tam potrzebne ?? )
W chorwacji bez problemu. Zatankujesz praktycznie na każdej wiiększej stacji. W małych miejscowościach również.
Słowacja bez problemu z gazem ale tylko w dzień. W nocy nie masz co liczyć że kupisz gaz.

Austria.... tu jest gaz na dużych stacjach ale potrzebna jest "przejściówka" A przynajmniej była dwa lata temu. W tym roku się nie interesowalem z wiadomych względów.

Słowenia..... eeż nie ma problemów z gazem.

cidzej pisze:co trzeba miec na wyposazeniu auta

Kamizelka odblaskowa, koc atermiczny,apteczka zgodna z iso ...ileś tam.(unijna). :d
Na węgrzech komplet żarówek na wymianę. No i standardowo wszędzie trójkąt i gaśnica..

Pytaj to odpowiem ;) Mam spisany całkowity koszt tegorocznego wyjazdu :) Co za co i ile :d.

Aha...... i nie oplaca się kupować w polsce "ichniejszej" waluty -kun-. Kiepski przelicznik. O wiele lepiej wychodzi pobrać ile potrzeba u nich z bankomatu. A już najlepiej placić kartą.
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować :-)
Awatar użytkownika
cidzej

leszek pisze: Kamizelka odblaskowa, koc atermiczny,apteczka zgodna z iso ...ileś tam.(unijna). :d
kurna ... kamizelke wlasnie dzisiaj kupilem, ale apteczke mam made in cidzej :P po prostu wsadzone wszystko co w standardzie bylo + duuuuzo wiecej dupereli ale ISO to ona nie widziala :| o kocu atermicznym nie wspomne .... a taka ladna apteczke dzisiaj w selgrosie ogladalem ... nawet z kocem.

gasnica gdzies sie wala, podobnie z trójkątem a i żarówki jakieś mam ... czy ten komplet ma być nienaruszony czy może być "luzem" ?? :D

co do kasy to palnowalem troche wziac w Ojro (na podróż i wszelki wypadek) a reszte z bankomatu

co do pobytu .... narazie upatrzylismy sobie Dubrovniki ale wujek poleca mi Zadar ... a pobyt na 99% nie bedzie stacjonarny, bo my nie lubimy leżeć cały urlop na plaży :D no i jeszcze tylko dodatm, że planujemy jednak jechać na 2 raty :D niestety jedziemy w 1 samochod i tylko we dwójkę a na dokładkę Kasi jeszcze nei wyrobili prawka więc nie czuję się na siłach przejechać tą trase za jednym podejściem.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2009, 23:36 przez cidzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
leszek

cidzej pisze:czy ten komplet ma być nienaruszony czy może być "luzem" ??
Masz mieć żarówki na wymianę. i tyle ;)
I nie przemycaj "rakiji" z Chorwacji. :d na granicy z węgrami niezle trzepią. Aż byłem zaskoczony :)
Awatar użytkownika
cidzej

a jest do kogo pyska otworzyć przez CB czy tak jak na litwie - CB w zasadzie można zostawić w domu ??

ps. nie lubie bimbru, ale są jakieś limity czy wogole zero ??
Awatar użytkownika
leszek

W sezonie wakacyjnym da sie pogadać. Tylko trzeba skakać między 19 a 28 kanałem.
Nie wszyscy wiedzą ze polska na 28 chodzi za granicą.

Po literku na twarz mozesz wywieżć ;)

Byłem w Zadarze w tym roku. Czy ja wiem......Spore miasto. Do wypoczynku się nie nadaje. Ale zwiedzić jak najbardziej.
Dubrownik jest sporo dalej. Tam niestety nie byłem ale jeżeli się nie mylę to jest to miasto zabytek.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2009, 23:48 przez leszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cidzej

ok, dzieki za info. jak cos to cie jeszcze bede jutro meczyl :D

aaaaaaaaaaaa jechales w ciemno czy rezerwowales ?? ile przecietnie kwatera i czy latwo cos "w ciemno" wyczaić bo wlasnie tak się wybieramy :D
Awatar użytkownika
leszek

Ja rezwrwowałem. I to juz kilka miesięcy temu.
Powinno się spoko coś znależć. Może nie przy samej plaży tylko troszkę dalej, ale skoro to ma byc objazdówka to nie bedzie Wam przeszkadzać.
Co do cen to zalezy ilu osobowy "apartament". Ja za 4-ry osoby płaciłem 36 Euro za dobę.(Dwa pokoje ,łazienka,taras,aneks kuchenny).

I z tym wzięciem Euro to niezły pomysł. Czasem za pokój chcą właśnie w euro ;)
Tyle ze kupno euro w kantorze u nich też nie wychodzi żle w przeliczeniu.

Aha.....I wszystko jest droższe niz u nas :( tak około 10-20 %. Jak masz mozliwość to weż jak najwięcej napoi czy jakiegos żarcia z Polski ;)
Awatar użytkownika
cidzej

dobra, w takim razie dzieki. jak cos to bede cie jeszcze meczyl :D
Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

jechales w ciemno czy rezerwowales ?? ile przecietnie kwatera i czy latwo cos "w ciemno" wyczaić bo wlasnie tak się wybieramy
brat był dwa tygodnie temu w Chorwacji i jechał w ciemno, gdzieś koło Splitu chyba. kwatere znalazł bez problemu. za 3 osoby wypasiony apartament ok 200 zł.
i jechał przez Węgry bo taniej wychodzi.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Awatar użytkownika
leszek

kupiec pisze: jechał przez Węgry bo taniej wychodzi.
Tylko troszkę dalej,gorsza trasa i ciut wolniejsza. A czy taniej....... nie płacisz jedynie za Austrie. 7 euro. Czy to jest jakaś oszczędność ??? ;)
Awatar użytkownika
cidzej

Leszek a gdzie wykupowałeś winiety ?? po trasie czy przed wyjazdem ?
Awatar użytkownika
leszek

Na Słowacje w Polsce.na stacji przed samą granicą.
Austria- na granicy słowacko-austriackiej.
Węgry-w motelu przy autostradzie. Ale szukaj stacji benzynowej to tam Cię nie oszukają. Ja w tym motelu płaciłem w euro i kurs sobie policzyli prawie x2 :evil:
ODPOWIEDZ