Zegar paliwa
Moderator: Moderatorzy
-
margaritta
- Pojemność: 1800
- Rocznik: 1997
- Generacja: MK1
- Nadwozie: Kombi
witam ponownie grono moich ulubieńców
panowie. jak to jest :
według danych technicznych w moim baku pownno wejść teoretycznie 55 l paliwa. wyznaję zasadę żeby nie jeździć na oparach, ale miałam sytuację kryzysową i dojechałam w takich okolicznościach do dysrybutra (wskazówka zeszła poniżej minimum, które jest jeszcze niżej niż rezerwa, czyli poniżej skali.....). zgadnijcie ile zalałam......
42 litry.... jak to możliwe ? sama rezerwa to około 5-7, ale tutaj był ostatni oddech smoka. Jak mam to rozumieć ? .... mniejszy zbiornik, oszukany pływak (czy jak to sie tam zwie...),
Jak to sprawdzić ???
- pozdrawiam

panowie. jak to jest :
według danych technicznych w moim baku pownno wejść teoretycznie 55 l paliwa. wyznaję zasadę żeby nie jeździć na oparach, ale miałam sytuację kryzysową i dojechałam w takich okolicznościach do dysrybutra (wskazówka zeszła poniżej minimum, które jest jeszcze niżej niż rezerwa, czyli poniżej skali.....). zgadnijcie ile zalałam......
42 litry.... jak to możliwe ? sama rezerwa to około 5-7, ale tutaj był ostatni oddech smoka. Jak mam to rozumieć ? .... mniejszy zbiornik, oszukany pływak (czy jak to sie tam zwie...),
Jak to sprawdzić ???
- pozdrawiam
Wiem jak szybko mój Anioł Stróż potrafi latać, ale bez Abs-u trudniej złapać go za skrzydła
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
Nasze wskaźniki są bardzo niedokładne. Bak ma faktycznie ok. 55l ale aby osiągnąć dno zbiornika to wskazówka musi spaść duuużo poniżej jakiejkolwiek kreski oznaczającej rezerwę. U mnie pozwoliłem raz zjechac wskazówce jakieś 2 mm poniżej kreski oznaczającej miny koniec paliwa a i tak w zbiorniku było jeszcze 4-5 litrów 
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
-
margaritta
piszesz 4-5, a ja pytam o 13.....Yagr pisze:Nasze wskaźniki są bardzo niedokładne. Bak ma faktycznie ok. 55l ale aby osiągnąć dno zbiornika to wskazówka musi spaść duuużo poniżej jakiejkolwiek kreski oznaczającej rezerwę. U mnie pozwoliłem raz zjechac wskazówce jakieś 2 mm poniżej kreski oznaczającej miny koniec paliwa a i tak w zbiorniku było jeszcze 4-5 litrów
wszak poto rezerwa żeby pompa nie pracowała na sucho, ale chciałabym zaspokoić moją ciekawość .............
Wiem jak szybko mój Anioł Stróż potrafi latać, ale bez Abs-u trudniej złapać go za skrzydła
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
właśnie o to chodzi że dno zbiornika jest ... różnie, czasem nawet 5 mm poniżej skali. Oczywiście zawsze może być jakis defekt ze wskaźnikiem albo raczej z pływakiem, ale raczej wszystko jest o.k. Po prostu masz dużą rezerwę 
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
-
margaritta
okjakobs72 pisze:Wskaźniki są bardzo nie dokładne. U mnie na przykład jak zatankuję do pełna to potem przejeżdżam około 100 km żeby wskazówka drgnęła. A jak wskazówka dotyka rezerwy to mam około 5 l w baku . Także ile fordów tyle wskazańtrzeba się nauczyć czytać swój zegar .... i tyle
-
mlekolowickie
-
margaritta
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
marlena487, zastanów się - jeśli bak ma fabrycznie pojemność 55L a tobie sie udaje wcisnać w niego 65L to gdzie to niby te dodatkowe 10L wchodzi ?? w koło zapasowe ?? a może po prostu dystrybutory na tej stacji oszukują na paliwie ?? to jest np. dośc powszechne w przypadku stacji gazu, że na tanich stacjach z gazem z reguly tego gazu jakos dziwnym trafem wchodzi wiecej do butli niz na tych drozszych stacjach, czesto tez i spalanie tego taniego gazu jest duzo wyzsze niz na tych pozornie drogich stacjach
-
margaritta
no już, już...... nie unoś się tak.......cidzej pisze:marlena487, zastanów się - jeśli bak ma fabrycznie pojemność 55L a tobie sie udaje wcisnać w niego 65L to gdzie to niby te dodatkowe 10L wchodzi ?? w koło zapasowe ?? a może po prostu dystrybutory na tej stacji oszukują na paliwie ?? to jest np. dośc powszechne w przypadku stacji gazu, że na tanich stacjach z gazem z reguly tego gazu jakos dziwnym trafem wchodzi wiecej do butli niz na tych drozszych stacjach, czesto tez i spalanie tego taniego gazu jest duzo wyzsze niz na tych pozornie drogich stacjach
w sumie masz rację.........
następnym razem jak mi auto zdechnie to je na lawecie podwizę to taniej stacji benzynowej.... i zobaczymy ile paliwa wówczas zaleję do pełna
obiecuję że dam znać