Zegar paliwa

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

ja leje do pełna bo wychodze z założenia że i tak to paliwo wyjade a po co mam trzy razy jechać na stacje jak moge raz? to przez wygode.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Grand

Post autor: Grand »

pełen bak wpływa na osiągi, da się to zabserwować mając Gtech'a
gawron

Post autor: gawron »

kupiec, ja też tak robie
margaritta
Pojemność: 1800
Rocznik: 1997
Generacja: MK1

Post autor: margaritta »

witam ponownie grono moich ulubieńców :oops:

panowie. jak to jest :

według danych technicznych w moim baku pownno wejść teoretycznie 55 l paliwa. wyznaję zasadę żeby nie jeździć na oparach, ale miałam sytuację kryzysową i dojechałam w takich okolicznościach do dysrybutra (wskazówka zeszła poniżej minimum, które jest jeszcze niżej niż rezerwa, czyli poniżej skali.....). zgadnijcie ile zalałam......

42 litry.... jak to możliwe ? sama rezerwa to około 5-7, ale tutaj był ostatni oddech smoka. Jak mam to rozumieć ? .... mniejszy zbiornik, oszukany pływak (czy jak to sie tam zwie...),

Jak to sprawdzić ???

- pozdrawiam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wiem jak szybko mój Anioł Stróż potrafi latać, ale bez Abs-u trudniej złapać go za skrzydła
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Nasze wskaźniki są bardzo niedokładne. Bak ma faktycznie ok. 55l ale aby osiągnąć dno zbiornika to wskazówka musi spaść duuużo poniżej jakiejkolwiek kreski oznaczającej rezerwę. U mnie pozwoliłem raz zjechac wskazówce jakieś 2 mm poniżej kreski oznaczającej miny koniec paliwa a i tak w zbiorniku było jeszcze 4-5 litrów ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
margaritta

Yagr pisze:Nasze wskaźniki są bardzo niedokładne. Bak ma faktycznie ok. 55l ale aby osiągnąć dno zbiornika to wskazówka musi spaść duuużo poniżej jakiejkolwiek kreski oznaczającej rezerwę. U mnie pozwoliłem raz zjechac wskazówce jakieś 2 mm poniżej kreski oznaczającej miny koniec paliwa a i tak w zbiorniku było jeszcze 4-5 litrów ;)
piszesz 4-5, a ja pytam o 13..... :(

wszak poto rezerwa żeby pompa nie pracowała na sucho, ale chciałabym zaspokoić moją ciekawość .............
Wiem jak szybko mój Anioł Stróż potrafi latać, ale bez Abs-u trudniej złapać go za skrzydła
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

właśnie o to chodzi że dno zbiornika jest ... różnie, czasem nawet 5 mm poniżej skali. Oczywiście zawsze może być jakis defekt ze wskaźnikiem albo raczej z pływakiem, ale raczej wszystko jest o.k. Po prostu masz dużą rezerwę ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

Wskaźniki są bardzo nie dokładne. U mnie na przykład jak zatankuję do pełna to potem przejeżdżam około 100 km żeby wskazówka drgnęła. A jak wskazówka dotyka rezerwy to mam około 5 l w baku . Także ile fordów tyle wskazań :) trzeba się nauczyć czytać swój zegar .... i tyle :)
margaritta

jakobs72 pisze:Wskaźniki są bardzo nie dokładne. U mnie na przykład jak zatankuję do pełna to potem przejeżdżam około 100 km żeby wskazówka drgnęła. A jak wskazówka dotyka rezerwy to mam około 5 l w baku . Także ile fordów tyle wskazań :) trzeba się nauczyć czytać swój zegar .... i tyle :)
ok :mrgreen: :twisted: ;)
piter

Post autor: piter »

np u mnie jak leje benzyne po sam korek to wychodzi 65 litrow
piter
mlekolowickie

Post autor: mlekolowickie »

u mnie jest wesolo, od czerwonej kreski braku do 2 kreski (czyli 3/4) wychodza dokladnie 23 litry - 3 dni temu sprawdzalem, kompletnie nie wiem kiedy ile mam paliwa, staram sie nigdy nie miec za malo, wiadomo :)
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

piter pisze:np u mnie jak leje benzyne po sam korek to wychodzi 65 litrow
moze pora zmienic stacje benzynową ?? :mrgreen:
margaritta

cidzej pisze:
piter pisze:np u mnie jak leje benzyne po sam korek to wychodzi 65 litrow
moze pora zmienic stacje benzynową ?? :mrgreen:
a co to ma do rzeczy.....
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

marlena487, zastanów się - jeśli bak ma fabrycznie pojemność 55L a tobie sie udaje wcisnać w niego 65L to gdzie to niby te dodatkowe 10L wchodzi ?? w koło zapasowe ?? a może po prostu dystrybutory na tej stacji oszukują na paliwie ?? to jest np. dośc powszechne w przypadku stacji gazu, że na tanich stacjach z gazem z reguly tego gazu jakos dziwnym trafem wchodzi wiecej do butli niz na tych drozszych stacjach, czesto tez i spalanie tego taniego gazu jest duzo wyzsze niz na tych pozornie drogich stacjach
margaritta

cidzej pisze:marlena487, zastanów się - jeśli bak ma fabrycznie pojemność 55L a tobie sie udaje wcisnać w niego 65L to gdzie to niby te dodatkowe 10L wchodzi ?? w koło zapasowe ?? a może po prostu dystrybutory na tej stacji oszukują na paliwie ?? to jest np. dośc powszechne w przypadku stacji gazu, że na tanich stacjach z gazem z reguly tego gazu jakos dziwnym trafem wchodzi wiecej do butli niz na tych drozszych stacjach, czesto tez i spalanie tego taniego gazu jest duzo wyzsze niz na tych pozornie drogich stacjach
no już, już...... nie unoś się tak....... ;)

w sumie masz rację......... :mrgreen:

następnym razem jak mi auto zdechnie to je na lawecie podwizę to taniej stacji benzynowej.... i zobaczymy ile paliwa wówczas zaleję do pełna :mrgreen:

obiecuję że dam znać :gitara:
ODPOWIEDZ