Bo każdy chwali swoje
Przerabiałem kiedyś Automape a teraz przerabiam Mapamap i Mapamap jest dużo prostrza w obsłudze.
Przytoczę jedną sprawę :
W Automapie jeśli chcemy ustawić trasę po swojemu przez miasta które chcemy - to np.
Kalisz - Modlin Twierdza ; ustawiamy przejazd przez Turek , Łęczyca , Kutno , Gostynin , Płock , Modlin Twierdza .
Automapa owszem poprowadzi nas dokładnie - ale przeprowadzi nas przez punkty - konkretne punkty w tych miastach - jeśli po drodze zrezygnujemy z jakiegoś miasta i pojedziemy inaczej - bo nam się odwidzialo np, z Turku pojedziemy nie na Łęczyce ale na Koło i starą trasą nr2 aż na Błonie i skręt na Leszno- Modlin , to Automapa będzie nas całą drogę kierowała na Łęczyce , będziemy już w Modlinie a ona będzie dążyła do przejechania przez punkt w Łęczycy a do celu będzie nam pokazywać , że mamy jeszcze np 200 km.
W Mapamap gdy będziemy ustawiać t samą trasę , od razu dostaniemy pytanie , czy chcemy jechać przez konkretny punkt , czy w okolicach tego punktu i w trakcie trasy , gdy zmienimy zdanie co do trasy , nawigacja tylko raz pokieruje nas tak jak zaplanowaliśmy , za drugim razem wytyczy sobie nową trasę i już daje sobie spokuj z wyznaczoną poprzednio marszrutą .
Dwa lata temu jadąc a właściwie uciekając z Zakopanego przed powodzia wpisałem jakąś tam trasę - ale , że bylo tam już zalane przez wodę , pojechałem drogą okrężną i tak przez całą trasę Automapa chciała przejechać przez ten punkt co go ominołem .
Będąc pod domem wg.automapy miałem jeszcze do pokonania ponad 800 km
Juz po jakiś 100 km wyłączylem małpie głos , bo zaczołem ją opieprzać od głupiej - nie powiem co .
Oczywiście - można na trasie przystanąc i wytyczyć jej nową trasę , ale to jest do bani - nie będę za każdym razem wpisywał od nowa trasy , ilekroć zmienie zdanie co do miast przez które miałem jechać a z których w otatniej chwili zrezygnowałem .
Automapa za każdym razem gdy zmienię trasę , przelicza sobie nową , olewając punk przez który miałem jechać .
Poza tym jest bardziej intuicyjna w obsłudze.
A do tego , gdy po zakupie Larka - zarejestrujemy sie na stronie producenta , to dostaniemy propozycję Ubgradu za pół ceny.Teraz właśnie - kilka dni temu dostałem od nich maila , że znów mam możliwość ubgradu do nowszej wersji za 40 zl.
Ostatni Ubgrade który robiłem - chyba w czerwcu był dość ciekawy doszla opcja zaznaczania w trakcie jazdy - fotoradaru , który nie został naniesiony w pamięc mapy , przejeżdżając obok nowo ustawionego radaru - klikamy na monitorze okienko - mapa zaznacza ten punkt - dopisujemy jeszcze po ktorej stronie szosy/ulicy jest ten radar , w którą stronę ma skierowany obiektyw i jaka jest dozwolona prędkość na tym odcinku.
Ja proponuję Larka i Mapamap + Ubgrade do wersji TOP + GDE
GDE - główne drogi Europy.