Nawigacja, truuudny wybór

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Pele

Nawigacja, truuudny wybór

Post autor: Pele »

Hej, mam pytanie dotyczące nawigacji. Znalazłem kilka tematów, ale żaden mi za bardzo nie pasował, więc zakładam nowy. Planuję zakup nawigacji, jeśli zmieściłbym się z 250,max 300zł to byłbym bardzo szczęśliwy (taniej też może być:P) :razz: Oglądałem masę modeli na allegro... i nic nie wybrałem bo jestem w tym temacie zupełnie zielony;/

Nie mam pojęcia, które firmy ok, które oprogramowanie najlepsze itd.
Chcę coś co będzie w miarę dokładne (zaprowadzi mnie na konkretną ulicę minimum, powiedzmy że nie wymagam nawigacji do metra) Szybko zawróci jak wjadę nie tam gdzie powinienem i będzie krzyczało do mnie po polsku :mrgreen: Najlepiej jak całość będzie po polsku. Nie musi mieć funkcji obsługi mp3, filmów, gotowania obiadu itd.:) Ma po prostu prowadzić do celu. Pomóżcie co wybrać, żeby dobrze się jeździło i nie padło to to mi po miesiącu. Z góry ogromne dzięki ;)

Za wszelkie linki, porady i odpowiedzi wielkie dzięki, (a może ktoś chce sprzedać swoje cacko?) :razz:
Awatar użytkownika
nonam

Post autor: nonam »

No to ja polecam nawigacje firmy LARK z mapą MAPAMAP, przyjemnie się z nią jeździ, jest dokładna, nie krzyczy co 100m że jest fotoradar (strasznie wkurzało mnie to w automapie), ceny rozsądne w odniesieniu do jakości :)

http://allegro.pl/item786800620_nawigac ... pamap.html
Bo z mocą jest tak, że zawsze jej za mało.

Kierowca bombowca.
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

nonam pisze:nie krzyczy co 100m że jest fotoradar (strasznie wkurzało mnie to w automapie),
przecież to można wyłączyć :P
Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

Ja mam navi prosto z ..........Biedronki :smile: . Kosztowała mnie 199,00 złociszy. I okazało się, że to Akira. Rozblokowałem (wszedłem w Windę) i zrobił się z niej prawie..........palmtop. Obecnie na jednej karcie mam wgraną MapeMap a na drugiej Mapę Europy.
Awatar użytkownika
kowal
Kontakt:

Post autor: kowal »

ja posiadam nawi tej firmy co noname, jest to coś takiego:
http://allegro.pl/item788509742_nawigac ... a_gps.html

była tam polecana przez nonama mapamap ale mnie wkurzała i wrzuciłem najnowszą automape ;) na początku z tym oprogramowaniem trochę muliła ale wyłączyłem pierdoły i śmiga bardzo ładnie. z bajerów posiada odtwarzacz muzyki, zdjęć, filmów i plików tekstowych. w razie czego polecam ;)
Profesjonalna kosmetyka samochodowa.
Pranie, usuwanie rys, zabezpieczenie, renowacja, detailing
www.car-efekt.pl
"Twoje auto, Twoją wizytówką"
Awatar użytkownika
Mn1s1ek

Post autor: Mn1s1ek »

Przerabiałem ten temat jakiś czas temat więc pomogę.
Szukając nawigacji kieruj się przede wszystkim ceną i przekątną ekranu. Nie warto się już pchać w 3,5 calowe okienka. 4,3 cala to rozsądna wielkość. Choć już widziałem niedrogie 5 cali. Ale 4,3 cala wystarczy - choćby coś TAKIEGO.
Jak już wybierzesz sobie sprzęt to potem najważniejsze jest co mu zaaplikujesz - mapa to najważniejsza rzecz w tym ustrojstwie.

Ogólnie przyjęte jest, że na Polskę AutoMapa jest najlepsza a na Europę już nie. Sam chciałem się przekonać i ze strony MY-NAVIA pościągałem pełne wersje różnych map (oczywiście tylko do testów - potem pokasowałem). No i pojeździłem trochę na: MapaMap, TomTom, MioMap, Igo no i na AutoMapie.

No i okazało się, że nawet w mojej małej mieścinie 4 z tych map pchały mnie przez parki, pod prąd lub pokazywały, że poczta jest na cmentarzu. Oprócz AutoMapy - okazała się najlepsza.
Dograłem POI + fotoradary, wyłączyłem ostrzeganie głosowe o fotoradarach przenośnych bo faktycznie np. w W-wie można było nerwicy dostać. I śmiga !

Jakbyś miał jakieś pytania to wal.
Awatar użytkownika
cidzej

ja również mam to co Mn1s1ek podał http://www.euro.com.pl/nawigacja-samoch ... 43-0.bhtml

sama nawigacja w komplecie z Automapą śmiga super, ale osprzet jest do dupy. uchwyt jest taki sobie, jak posiedzial przyklejony do szyby 3 miesiace to podczas proby odklejenia od szyby połamał się. ładowarka przy wsadzaniu w gniazdo zapalniczki w esie polamala sie i zrobila zwarcie. poza tym sama navi jest super i polecam za ta kase :D
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Mapamap 6.0 wygrała ranking wśród użytkowników - poczytaj o niej , choc by tutaj http://prportal.pl/temat/mapamap/
Z mapami jest tak - jedna lepiej prowadzi w Warszawie a w Łodzi jest juz gożej i na odwrót - nie koniecznie te dwa miasta - z nimi jest różnie w jednej części Polski lepsza jest Mapamap w innej IGo a w jeszcze innej Automapa .
Kupny Lark ma Mapemap 5.1 - ta jest do D - ale jak sie zrobi ubgrade do 6.2 to nie widz lepszej.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
cidzej

Jamszoł pisze:Mapemap 5.1 - ta jest do D
tu nie jest problemem wersja may (tzn. fakt iż jest to 5.1 a nie 6.2) tylko rodzaj mapy -standardowo jest wersja EASY, która w zasadzie to się praktycznie do niczego nei nadaje i jest chyba tylko po to zeby ktos nei zarzucil, ze sie kupuje nawigacje a ona jest bez żadnego programu do nawigacji. Upgrade MapyMap do wersji TOP dopiero pokazuje co ta mapa tak naprawdę potrafi.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

cidzej, świętesłowa - zapomniałem o tym dopisać Ja mam mapamap 6.2.2 Top +GDE
Acha - Larki sa fabrycznie roz blokowane.
Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

No i po przeczytaniu tych kilku postów, kolega Pele siedzi na du..e, czyta i pewnie dalej się zastanawia co kupić :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Bo każdy chwali swoje :mrgreen:
Przerabiałem kiedyś Automape a teraz przerabiam Mapamap i Mapamap jest dużo prostrza w obsłudze.
Przytoczę jedną sprawę :
W Automapie jeśli chcemy ustawić trasę po swojemu przez miasta które chcemy - to np.
Kalisz - Modlin Twierdza ; ustawiamy przejazd przez Turek , Łęczyca , Kutno , Gostynin , Płock , Modlin Twierdza .
Automapa owszem poprowadzi nas dokładnie - ale przeprowadzi nas przez punkty - konkretne punkty w tych miastach - jeśli po drodze zrezygnujemy z jakiegoś miasta i pojedziemy inaczej - bo nam się odwidzialo np, z Turku pojedziemy nie na Łęczyce ale na Koło i starą trasą nr2 aż na Błonie i skręt na Leszno- Modlin , to Automapa będzie nas całą drogę kierowała na Łęczyce , będziemy już w Modlinie a ona będzie dążyła do przejechania przez punkt w Łęczycy a do celu będzie nam pokazywać , że mamy jeszcze np 200 km.
W Mapamap gdy będziemy ustawiać t samą trasę , od razu dostaniemy pytanie , czy chcemy jechać przez konkretny punkt , czy w okolicach tego punktu i w trakcie trasy , gdy zmienimy zdanie co do trasy , nawigacja tylko raz pokieruje nas tak jak zaplanowaliśmy , za drugim razem wytyczy sobie nową trasę i już daje sobie spokuj z wyznaczoną poprzednio marszrutą .
Dwa lata temu jadąc a właściwie uciekając z Zakopanego przed powodzia wpisałem jakąś tam trasę - ale , że bylo tam już zalane przez wodę , pojechałem drogą okrężną i tak przez całą trasę Automapa chciała przejechać przez ten punkt co go ominołem .
Będąc pod domem wg.automapy miałem jeszcze do pokonania ponad 800 km :mrgreen:
Juz po jakiś 100 km wyłączylem małpie głos , bo zaczołem ją opieprzać od głupiej - nie powiem co . :mrgreen:
Oczywiście - można na trasie przystanąc i wytyczyć jej nową trasę , ale to jest do bani - nie będę za każdym razem wpisywał od nowa trasy , ilekroć zmienie zdanie co do miast przez które miałem jechać a z których w otatniej chwili zrezygnowałem .
Automapa za każdym razem gdy zmienię trasę , przelicza sobie nową , olewając punk przez który miałem jechać .
Poza tym jest bardziej intuicyjna w obsłudze.
A do tego , gdy po zakupie Larka - zarejestrujemy sie na stronie producenta , to dostaniemy propozycję Ubgradu za pół ceny.Teraz właśnie - kilka dni temu dostałem od nich maila , że znów mam możliwość ubgradu do nowszej wersji za 40 zl.
Ostatni Ubgrade który robiłem - chyba w czerwcu był dość ciekawy doszla opcja zaznaczania w trakcie jazdy - fotoradaru , który nie został naniesiony w pamięc mapy , przejeżdżając obok nowo ustawionego radaru - klikamy na monitorze okienko - mapa zaznacza ten punkt - dopisujemy jeszcze po ktorej stronie szosy/ulicy jest ten radar , w którą stronę ma skierowany obiektyw i jaka jest dozwolona prędkość na tym odcinku.
Ja proponuję Larka i Mapamap + Ubgrade do wersji TOP + GDE
GDE - główne drogi Europy.
Pele

Post autor: Pele »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Aktualnie wziąłem sobie z firmy larka i testuję mapamap. Całkiem fajnie się jeździ,tylko strasznie wolno zmienia trasę, jeżeli nie pojedziemy tak jak nam pokazywała. Po weekendzie będę miał jakiś doświadczenie to zacznę szukać konkretnego sprzętu. Na razie podoba mi się ten sprzęt nonama :razz: Dzięki chłopaki!!
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Pele pisze:Na razie podoba mi się ten sprzęt nonama
Nonam pożycza ode mnie :razz:
Pele pisze:tylko strasznie wolno zmienia trasę, jeżeli nie pojedziemy tak jak nam pokazywała.
Może masz starego Larka , który ma wolniejszy procesor lub w ustawieniach jest źle zaznaczone.
Można tam zaznaczyć , że nawigacja ma reagować po zjechaniu z wytyczonej trasy po :
50;100;150;200 metrach - może masz ustawione np. po 150 m i tak ona reaguje ?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Odświerzę temacik - wlaśnie ściągnołem ubgrade do mojej mapy - teraz mam Mapa Map 6.3.2 + GDI TOP i ma sporo nowych rzeczy :mrgreen:
Jutro sobie dokładnie posprawdzam :mrgreen:
ODPOWIEDZ