Za niskie napiecie w instalacji samochodowej

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

aku przed uruchomieniem ma ~12,3V. nie sprawdzalem go w żaden sposob - wychodze z zalozenia ze jak mrozy mu nie straszne, dluzsze posotoje rowniez i od 2 lat mnie nie zawiodl, choc jak pisalem wyzej na zlotach lub imprezach plenerowych potrafi dostac troche w kosc (granie na maxa radio + wzmacniacz przez kilka godzin) co moim zdaniem oznacza iz jest ok, a w każdym razie nei widze żadnych symptomów nieprawidłowej pracy
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Tak masz od początku jak kupiłeś wóz czy od jakiegoś czasu ?
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
cidzej

powiem szczerze, ze baczniejsza uwage zaczalem przywiazywac jakis rok temu jak po peknieciu broku w silniku wszystko mi plywalo w oleju wlacznie z alternatorem. wtedy to po wymianie paska zaczalem zauwazac ze pasek w zimne dni piszczy, swiatla czasami przygasaja napiecie w instalacji spada .... wczesniej tego albo niezauwazalem albo zjawisko niewystepowalo. pamietam, ze kilka dni po tej naprawie - jak do tej pory mialem przykrecona jasnosc swiecenia licznikow bo w nocy dawaly po oczach tak musialem rozkrecic na maxa zeby uzysakc zblizona jasnosc na wolnych obrotach i tak powoli leniwie ktoregos dnia zauwazylem przygasanie swiatel, potem zwalnianie wentylatora nawiewu w korku, potem zmierzylem napiecie w instalacji ....
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Bo przyszło mi na myśl , że poprzedni właściciel zamienił koło pasowe na większe i altek ma niższe obroty niż powinien .
Ale było kiedyś OK - więc ten wariant odpada .
Piszczenie paska - to ZAWSZE ślizganie się po kołach czyli jest zbyt luźny .
Czyli niby alternator daje na tyle obciążenie , że pasek zaczyna się ślizgać .
Regulator wymieniony - pytanie czy wymieniłeś na taki jaki powinien być w twym aucie ? może są rożne i ten jest do jakiejś słabszej wersji ?
Podejrzewam , że alternator był cały rozkręcony i umyty ? że łożyska są sprawne - nie chodzą przez siłę - z jakimiś oporami ?
Awatar użytkownika
cidzej

alternator nie byl caly rozkrecany, powiem wiecej - wygladal (stan srub, oryginalnie "pozalewany" czyms a'la silikon wszelkie miejsca laczen i lutowan regulatora z "reszta") na "dziewice" jeszcze nie rozbierana i nie naprawiana. co najwyzej byl spryskany tymi sprayami do mysia silnika i wytarty (tak jak zreszta reszta osprzetu).

regulatora nie wymienialem - wymontowalem, dalem do przelutowania szczotek i zalozylem spowrotem

pasek w tej chwili jest tak napiety, ze ciezko go ugiac.

od feralnej usterki (tego pekniecia broku) zrobilem 30 tys km i dopiero w zeszly weekend zabralem sie za demontaz regulatora a poniewaz po drodze przytragila sie choroba to dopiero w ten weekend poskladalem alternator do kupy ale bez demontażu całego alternatora, bo dostep jest wrecz genialny - alternator jest zaraz za przednim pasem i u góry silnika wiec po otwarciu maski mamy juz go pod reka
Awatar użytkownika
leszek
Pojemność: 1500
Rocznik: 2018
Generacja: MK1
Nadwozie: Inne

Post autor: leszek »

Boże......ludzie.....po co ta cała dyskusja ?????
Objawy są ewidentne i jak nie pomoże wymiana pierścieni slizgowych to altek jest do wymiany.
Nie ukręcisz bata z g...a ;) .

Możesz jeszcze dla spokoju duszy sprawdzic aku w jakimś warsztacie przyżądem pod obciążeniem,ale jak by był na tyle slaby by występowały takie objawy nie miał byś prawa odpalić po nocy.
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować :-)
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Poczekamy jeszcze na zdanie Błażeja .
Ja bym jednak wytargał całego altka i i rozpiżył go na części pierwsze .
Blazey

Post autor: Blazey »

Altek to magnetti marelli? A127? Czy inny jakiś?
Przelutowywanie szczotek, to polski wynalazek. Skoro dałeś je do wymiany wraz z regulatorem, to znaczy, że były one z nim zblokowane. W niektórych alternatorach, szczotki znajdują się w osobnym szzotkotrzymaczu. A tej chwili występuje to raczej jako jeden zespół i nie powinien być regenerowany.
Jeżeli pierścienie leżą, to nie płynie wystarczający prąd, by w pełni zasilić (nasycić) uzwojenie wzbudzenia i stąd te szopki. Pasek radzę jak najszybciej poluzować, bo w tych alternatorach potrafiły strzelić obudowy.
Ja bym się nawet nie bawił w samodzielny demontaż alternatora. Niektóre bywają dość upierdliwe (trzeba rozlutować cały mostek, wyszarpać wprasowany stojan). Pierścieni też raczej sam nie wymiensz, bo potrzebna jest praska. Podjedź do elektromechanika i niech ci zerknie na auto, a jak stwierdzi nieprawidłowość, to mu ten altek dostarczysz.
Awatar użytkownika
leszek
Pojemność: 1500
Rocznik: 2018
Generacja: MK1
Nadwozie: Inne

Post autor: leszek »

Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować :-)
Awatar użytkownika
cidzej

Blazey pisze:Altek to magnetti marelli? A127? Czy inny jakiś?
Valeo (pisalem juz o tym gdzies wyzej)

juz rozumiem o co ci chodzi ze zblokowaniem - tak szczotki byly razem z regulatorem

pasek jezdzi tak napiety juz od 30tys km

ech i pozostaje mi tylko elektromechanik .... mialem nadzieje, ze uda sie tego uniknac no ale trudno ....
Blazey

Pasek musi mieć swoje ugięcie. Zazwyczaj jest to gdzieś podane w instrukcji naprawy samochodu. I różnie się to podaje - czasem jest to ugięcie się o ileś tam w połowie długości po naciśnięciu palcem, czasem możliwość obrócenia o 90'... Za mocne naciągnięcie paska zniszczy go samego, a co ważniejsze, ukatrupi błyskawicznie łożyska alternatora.
Jakoś mi tak umknął typ alternatora, dlatego pytałem.
cidzej, a policz sobie czas i nerwy, które straciłeś i stracisz, dłubiąc przy tym alternatorze. Czasem po prostu nie warto się zabierać za pewne rzeczy... A spec ci zrobi i jeszcze gwarancję dostaniesz.
I tak czytając zawartość linku od leszka, widać, ile tak na prawdę czyha pułapek przy naprawie prostego, mogło by się wydawać, podzespołu.
PS. Ostatnio walczyliśmy z przeciekającą pompką na silniku mercedesa C. Zakupione nowe uszczelki, składane, uszczelniane, cudowane i dalej się sączyło. W końcu poddaliśmy się, zdjęliśmy osprzęt z silnika (w sumie trzy elementy z tego obwodu) i zawieźliśmy do serwisu boscha. Zrobili w ciągu 24h. Skasowali 160 € (koszt nowej pompy, to około 240€), założyliśmy i sucho. Okazało się, że wewnątrz pompy było jakieś zużycie, którego myśmy nie widzieli. Czyli nasza praca, to były zbędne koszty...
Awatar użytkownika
cidzej

Blazey pisze:A spec ci zrobi i jeszcze gwarancję dostaniesz.
Blazey, a no widzisz u nas w Polsce duzo latwiej samemu sie nauczyc (a w kazdym razie sprobowac) cos naprawic niz znalezc dobrego speca .... jakby o dobrych specow bylo latwo to podejrzewam, ze polowa z nas (polakow) wcale by sie do aut nie dotykala ...

a tak dalem regulator do speca (ponoc jednego z najlepszych w okolicy) a ten mmi szczotki wymienil chociaz Twoim zdaniem nie powinien tego robic tylko dac (czytaj sprzedac) nowy regulator ... to jest w takim razie spec czy nie ???

jechac do speca zeby na dzien dobry obrazil moje auto, potem wymienil pol auta, wsytawil solidny rachunek a na koniec zeby sie okazalo, ze ani starej usterki nie usunal a jeszcze przyprawil nasze auto o 5 nowych usterek - to takich specow u nas w polsce jest pelno, praktycznie na kazdym kroku ....

dlatego czlowiek googluje zamawia czesci i probuje samemu naprawic ... jak sie uda to fura pieniedzy zostaje w kielni, jak sie nie uda to i tak i tak jestesmy sakazani na łaske (lub raczej niełaske) jakiegos niedouczonego kowala co sie przekwalifikowal na serwis samochodowy ...
Blazey

Jakby ci spec zaproponował nowy regulator, to jest duże prawdopodobieństwo, że byś zrezygnował. Dlatego też zaproponował ci regenerację. I tak ty masz sprawny, a on zarobił. Tutaj do głosu doszła zamożność społeczeństwa (niestety), a także chęć, czy raczej konieczność oszczędzania... Tak naprawiony regulator powinien działać. Ale dlatego zrobiono to w jednym klocku, by wymieniać całość.
Powiem ci, że z tą jakością usług wcale nie jest u nas tak źle. Mam w tej chwili porównanie... Przecież Europa bała się naszych specjalistów po otwarciu granic. Bo np. niemiecki elektryk wejdzie do domu, narysuje ci, gdzie mają być wykute rowki na przewody i pójdzie do domu, a ty wezwiesz murarza, który to zrobi. Wtedy wróci elektryk, położy kable, a murarz to zatynkuje. Ścisła specjalizacja. Natomiast polski elektryk zrobi to wszystko sam.
A że w Polsce każdy próbuje zrobić wszystko sam... To wynika z zamożności i z tego, że przez lata gospodarki planowych braków i niedoborów, trzeba było sobie radzić i czasem czynić cuda (wyobraź sobie jakie oczy robią Holendrzy, jak im tłumaczę, że były w Polsce zakłady regeneracji akumulatorów, amortyzatorów... :D ). No i każdy "majster" był wtedy całowany po rękach, bez względu na jakość swojej pracy. Ważne, że znalazł czas. Opinia pozostała i nawyk pracy niektórym też...
Reszta świata żyje w odmienny sposób. Każdy jest specjalistą ze swojej dziedziny, a wszystko inne zleca innym specjalistom. I tak się to kręci...
A w Polsce każdy jest... No właśnie, jakich specjalistów mamy najwięcej w Polsce? :D

PS. No i wyszedł mi totalny OT. Mea culpa!
Awatar użytkownika
cidzej

Blazey, akurat jestem czlowiekem, ktory woli wylozyc kase i miec cos zrobione pewnie niz potem zastanawiac sie czy dzisiaj dojade do pracy czy nie - po prostu mam za daleko do roboty i spowrotem (60km w jedna strone) zeby sie bawic w jakies oszczednosci tym bardziej, ze czesto wypuszczam sie w dluzsze trasy po nocy i nie mam ochoty miec nawet cienia watpliwosci czy dzisiaj dotre do domu czy stane gdzies w polu ... dlatego jakby powiedzial, ze trzeba kupic regulator za 100 czy 200 pln, bo ten jest nienaprawialny a innych nie ma to bym go kupil, ale on nawet nie zaproponowal ....
choody88

Post autor: choody88 »

hehe kaca każdy potrafi z rana wyleczyć :P

a poważnie znam naprawde dobrego gościa co się zna na rzeczy.

ulica mechaników, przy łodygowej, oczywiście w Warszawie. jak będziesz chciał to podam dokłądny namiar bo nie mogę wizytówki znaleść ,pewnie w samochodzie leży.
ODPOWIEDZ