silnik kręci bez kluczyka

Moderator: Moderatorzy

moloko

silnik kręci bez kluczyka

Post autor: moloko »

dzisiaj wsadziłem aku do samochodu (po ładowaniu) chcę odpalić silnik i kręci ale nie zapala jeszcze większe zdziwienie miałem jak wyjąłem kluczyk a silnik dalej kręcił musiałem odłączyć klemy aby odłączyć napięcie kolejna próba podłączam klemy przekręcam kluczyk raz kontrolki się zapalają dwa kreci wyciągam kluczyk i dalej kręci.
wcześniej działał bez problemu zauważyłem że nie działają mi także światła przeciwmgielne a działały wcześniej
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Co doo kręceniia silnika
Może być tak , że poprzedni wlaściciel albo Ty nasmarowaliście przy stacyjce kostkę i teraz jak jest zimno , styki w kostce nie rozwierają się .
To samo z przekaźnikiem od przeciwmgielnych - styki masz przypalone i nie rozwierają się .
Albo masz wilgoś w przekaźnikach i w stacyjce , która zmarzla .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Blazey

Post autor: Blazey »

Pewnie uszkodzona kostka stacyjki. Jak nie zablokowana to upalona.
A kontrolę świateł zacząłbym od sprawdzenia bezpiecznika.
Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Kontakt:

Post autor: kupiec »

to samo miałem w piątek :d odpalam lodówke jakieś 10s i odpuszczam znaczy tak jakbym gasił a rozrusznik dalej kręci :d wyciągam kluczyk i wychodze z samochodu a on dalej kręci :d otwieram maske i nie wiem co robić bo klucz nr 10 w domu leży :d wchodze do auta i wbijam jedynke i puszczam sprzęgło a on nie chce zgasnąć tylko jedzie a że auto stoi z przodu więc hamulec i wsteczny i on jedzie do tyłu :d a że auto stoi z tyłu to po hamulcach i dalej kręci :d
po 5 min akum padł :d
i nic nie było kombinowane bo auto mam od 2 lat i nic nie robiłem i nigdy takie coś się nie działo.
i co wy na to???
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Daniel-K

Post autor: Daniel-K »

kupiec pisze:to samo miałem w piątek :d odpalam lodówke jakieś 10s i odpuszczam znaczy tak jakbym gasił a rozrusznik dalej kręci :d wyciągam kluczyk i wychodze z samochodu a on dalej kręci :d otwieram maske i nie wiem co robić bo klucz nr 10 w domu leży :d wchodze do auta i wbijam jedynke i puszczam sprzęgło a on nie chce zgasnąć tylko jedzie a że auto stoi z przodu więc hamulec i wsteczny i on jedzie do tyłu :d a że auto stoi z tyłu to po hamulcach i dalej kręci :d
po 5 min akum padł :d
i nic nie było kombinowane bo auto mam od 2 lat i nic nie robiłem i nigdy takie coś się nie działo.
i co wy na to???
Hehe ale jaja :mrgreen:
Może coś z rozrusznikiem ? Może temperatura zbyt niska i rozrusznik nie puszczia... :grin: W golfie kiedyś miałem to samo z tym że tam sie stacyjka blokowała...i trzeba było kluczykiem ruszać...
Blazey

Możliwe, że masz nasmarowany, żeby "lżej chodził" trzpień elektromagnesu. Mróz = ścięcie smaru= blokada rozrusznika. Możliwy też inny losowy przypadek.
Po 5 minutach pracy, rozrusznik powinien zapalić się ogniem. W każdym bądź razie do sprawdzenia.
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

no 5 min to może przesadziłem ale dłuuuugo kręcił. po paru godzinach brat na sznurek pomógł mi zapalić i do wieczora pare razy jeszcze uruchamiałem lodówke i normalnie rozrusznik chodził. dzisiaj nie odpalałem bo nie miałem potrzeby ale zobaczymy jutro.

[ Dodano: Pon 21 Gru, 2009 ]
dzisiaj odpalałem i nie było problemu z rozrusznikiem :)
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
moloko

u mnie niestety problem nie ustąpił i umówiłem się w serwisie gdzie z ogromnym zdecydowaniem powiedzieli ze to stacyjka nietety naprawa dopiero po świętach :cry: :cry:
Blazey

Naprawa samemu - około pół godziny. Tylko kostkę kupić.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Zgadza się - tym bardziej teraz zapowiadają temperatury plusowe
Dasz radę sam
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
moloko

kostka wymieniona problem nadal ten sam pozostał :mad: :mad: :mad:
w poniedziałek idzie do mechanika napiszę co naprawili jeśli to zrobią
Blazey

Odpiąć 50, Podać na krótko. Jak zadziała normalnie, to gdzieś w elektryce. Jak nie puści, to rozrusznik.
moloko

odebrałem dziś samochód rozrusznik po regeneracji wymieniony szczotkotrzymacz, automat i bendiks wszystko w cenie 330zł
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

moloko pisze:330zł
za tą kase widziałem nowy rozrusznik do diesla :D
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

kupiec, niestety takie warsztaty się cenią, u mnie kiedyś koleś miał tylko zdiagnozować altek (diody prostownicze padły jak sie później okazało) a gdy poszedłem po odbiór to koleś że zregenerował całość i 300 się należy :shock: opierdzieliłem, że nie tak się umawialiśmy, że w takiej cenie to nowy z allegro itp i stanęło na 200 ale i tak dużo bo sam bym to zrobił ale czas naglił a części nie miałem....
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ODPOWIEDZ