Do "komputerowców"

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

mlekolowickie

Post autor: mlekolowickie »

jarekezg pisze:DDR3 bez sensu bo wzrost wydajności niewielki
aha....
darcun jesli komputer nie sluzy do gier to kupujesz plyte glowna ze zintegrowana grafa + anthlon/phenom(jak juz Tobie sie podoba :P, choc phenom bedzie mial za waskie gardlo) x2 + 2gb (jesli masz 64bit system to 4gb proponuje) za wszystko zamkniesz sie w 500-600zl
jarekezg pisze:wszystko teraz na płytach
fakt, bo bootowalne usb nie istnieja, przenosne dyski twarde rowniez, a pobieranie gier przez internet (steam - legalnie) tez przeciez jest czyms niespotykanie rzadkim :)
jesli juz sie wypowiadasz to chociaz z sensem, na plytach to w 2003 wszystko bylo
Byras pisze:Zna ktoś ciekawy odtwarzacz muzyczny pod Linuxa/Ubuntu
amarok/xmms nie wiem jakie repo bedziesz mial na ubu
Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

To jeżeli chcecie już pomóc, to napiszę co mnie wkurza przy obecnym kompie i jakie modyfikacje musiał by przejść.
Pobieram jakiś plik z netu, jednocześnie pracuję na jakimś programie technicznym (typu kosztorysy,projekty,itp), słucham muzyki (Winamp), równocześnie muszę otworzyć z 2-3 inne foldery, bo potrzebuję danych do tych programów (najczęściej pdf-y ) i np. przenieść dane z folderu jednej partycji do folderu na inną partycję. Jednoczesne wykonanie tych funkcji powoduje albo zawieszenie całego systemu (?) albo wyłączenie muzyki albo to, że czas wykonania zadanych poleceń jest zajebiście długi, a ja siedzę i czekam, czekam, czekam.
To teraz jak znacie już mój problem, to proszę o konkretne propozycje co wymienić, gdzie kupić, itp.
mlekolowickie

moze na start format i nowy system?
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

mlekolowickie, format to ostateczność, trzeba walczyć do końca! :) Zwłaszcza że Darkowi to chodzi tylko wydajność za mała... Ale nie przeczę że przydałoby sie przeczyścić rejestr, powyłączać zbędne usługi i procesy w tle, powywalać śmieci z twardziela (na pewno sporo sie tego juz zgromadziło)....
Darku, wg. mnie nie ma co już pakować w ta platformę, lepiej postawić na nowej. Często otwierasz wiele procesów, działa kilka programów jednocześnie, to zabiera zasoby i pamięci i procesora. Pytanie - czy sam lub z pomocą kogoś na miejscu poradzisz sobie z wymianą płyty głównej, procesora i innych bambetli? jeśli tak to napisz jeszcze jaki masz zasilacz. Wspólnie ci cos wyszukamy wartościowego.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
mlekolowickie

jesli bedzie zmienial platforme musi postawic na nowo system - sterowniki zjedza sie nawzajem przy przeskakiwaniu z nV na ati :S
tak czy inaczej format jest nieunikniony;)
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

mlekolowickie, a tu się mylisz ;) sam to przerabiałem i przynajmniej w przypadku XP da sie to obejśc bez rozwałki całego systemu :P
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

mlekolowickie

driver cleaner jest badziewnym oprogramowaniem, przerabialem to wiele razy...
najbardziej to wychodzi z ghostem na komputerze z podzespolami innych firm niz bylo ustalone przy tworzeniu.
tak zrobiony komputer nie gwarantuje pracy przez najblizsze 4lata...
jak juz cos robicie to robcie to porzadnie ;)
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

mlekolowickie pisze:driver cleaner
:?: :?:
Stawiasz nowa platformę, uruchamiasz z płytą instalacyjną w napędzie, po uruchomieniu instalatora przechodzisz przez ekran gdzie proponuje uruchomienie konsoli odzyskiwania (naciskasz enter), później przeskakujesz licencję i gdy jest ekran z propozycja naprawy istniejacego systemu wybierasz ten system i go naprawiasz. Instaluja sie wszystkie konieczne sterowniki do nowej płyty, czasem trzeba CD/DVD wstawić ze sterownikami do niej i potem rusza system na nowej platformie ze starymi ustawieniami. czasem zdarzy sie że trzeba przeinstalowac jakąś aplikacje ale reszta jest kompletna. po tym wszystkim dobrze zaktualizowac sterowniki i na koniec wyczyścic rejestr. W ogóle to polecam sobie instalowac wszystkie programy na drugiej partycji, dobrze tez przenieść folder plików tymczasowych i inne, które domyślnie sa na systemowej c:.To pozwala nawet na ten opisany przez ciebie format bez straty cennych rzeczy.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

mlekolowickie

co nadal nie jest nowym systemem, trwa to prawie tyle samo...
Yagr kto tu jest technikiem informatykiem, ja czy TY :D? nie kloc sie bo ja mam racje :)
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

ok, miej sobie racje, na szczęście mój komputer nie rozróżnia czy mam papiery informatyka i pozwala się naprawiać laikowi :mrgreen:
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

Kudłaty_EZG

Post autor: Kudłaty_EZG »

mleko nie bierz wszystkiego tak dosłownie :/
mlekolowickie pisze:jarekezg napisał/a:
DDR3 bez sensu bo wzrost wydajności niewielki

aha....
przejście kompletnie nie opłacalne, no chyba że nie masz co z kasą robić wzrost wydajności nieporównywalnie mały w stosunku do zrostu ceny
mlekolowickie pisze: fakt, bo bootowalne usb nie istnieja, przenosne dyski twarde rowniez, a pobieranie gier przez internet (steam - legalnie) tez przeciez jest czyms niespotykanie rzadkim :)
wg Ciebie steam wszystkie gry obsługuje?? czy kolega ma się ograniczać tylko do tych jeśli już chciałby pograć??

w każdym bądź razie ja póki co napęd CD/DVD uważam za konieczność

a co do formata to ja bym zrobił, nie ma to jak świeżutki system na świeżo sformatowanym twardzielu :)
Post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Kiedy znajdziemy się na zakręcie.. redukcja, but i odcięcie :DDD
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Zamiast kłócić się kto ma rację i jakie wykształcenie - może byście się zapytali Darka czy chce w ogóle wymieniać kompa na nowy lub większość bebechów co w zasadzie też sprawi , że będzie prawie nowy :razz:
Darek chce trochę przyspieszyć kompa , żeby po uruchomieniu 5 czy 6 programu nie zdążył wypić kawy przed jego uruchomieniem :mrgreen:
Myślę , że wymiana grafiki z 64Mb na grafikę z pamięcią wewnętrzną 250 lub 512 Mb + wywalenie tej małej kostki pamięci a wstawienie co najmniej 512M RAM - przyspieszy sprzęt na tyle , że Darek będzie zadowolony .
I proszę na mnie nie naskakiwać - też jestem laikiem komputerowym :razz:
Co prawda pare- naście kompów złożyłem ale nadal jestem mechanikiem samochodowym :mrgreen:
A format - rzeczywiście by się przydał lub jeśli jest druga partycja lub drugi dysk - można się pokusić o postawienie drugiej Windy na drugim dysku/partycji.
Nie będzie trzeba kombinować z danymi , które trzeba by było zarchiwizować
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

Jamszoł, Darek napisał że pamięci i twardziele są zmienione i nie odpowiadaja specyfikacji podanej na początku.
Kilka postów wcześniej zadałem pytanie
Yagr pisze: Pytanie - czy sam lub z pomocą kogoś na miejscu poradzisz sobie z wymianą płyty głównej, procesora i innych bambetli? jeśli tak to napisz jeszcze jaki masz zasilacz. Wspólnie ci coś wyszukamy wartościowego.
A chwalenie się wykształceniem przez mleko przyjmij w kategoriach żartu - tu nikt nikomu w świadectwo nie zagląda :D
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

I w całej tej wynikłej dyskusji, słowa jamszoła przynajmniej dla mnie brzmią normalnie. Właśnie chodzi mi tylko o przyspieszenie pracy komputera.
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

darcun4, ale chodzi o to że jesli masz juz dodane pamieci to niewiele mozna wiecej zdziałać. Procesor który max wejdzie to jakiś stary Athlon z jądrem Barton (3000+ albo 3200+) Nie robią ich juz dawno a na allegro to sam wiesz jak z takimi starociami bywa, zwłaszcza że wysypu hi-endowych procesorów na platformę socet A raczej tez nie ma. W zasadzie jest pytanie czy szukac ci blaszaka czy poradzisz sobie z wymiana bebechów? No i ile chcesz w to zainwestować?
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

ODPOWIEDZ