Do "komputerowców"

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

Przepraszam za OT, ale może Byras wytłumaczy mi swoją sygnaturę, która tyczy się mnie bardzo bezpośrednio?

EDIT: Hahaha, to było dobre. Wylogowałem się, zajrzałem i widzę zmianę we wspomnianej sygnaturze. A już się zastanawiałem czy znam kolegę z Zachodnio-Pomorskiego. Dobre, to było dobre. I jak widać, nawet stary informatyk może dać się nabrać. Gratuluję pomysłowości :)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2010, 21:11 przez Illuminati75, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

Dopiszę jeszcze że:
1. na polepszenie wydajności planuję przeznaczyć do 600,00 PLN-ów
2. moc zasilacza podam jutro, bo teraz już ciemno a komp stoi pod biurkiem
3. potem zaproponujcie coś konkretnego, abym mógł się zmieścić w budżecie.
Powtórzę jeszcze raz, ON MA TYLKO SZYBCIEJ PRACOWAĆ, nie przewiduję na nim grać w "Gwiezdne wojny" ani nie będzie działał jako Keyboard.
Illuminati75

Z tego co przeczytam (wybiórczo niektóre posty) to proponowałbym z takim budżetem udać się na jakąś giełdę komputerową i znaleźć używany zestaw:

- zasilacz (minimum 350W),
- płyta główna,
- procesor,
- ram (2 GB)

Zakładam oczywiście, że jeżeli naprawdę nie będą na nim odpalane żadne produkcje mocno obciążające grafikę to proponuję płytę ze zintegrowaną grafiką, ale z wolnym gniazdem PCI-E (czyli żadna płyta z pół zamkniętych architektur stosowanych często w firmowych slim-line'ach markowych producentów, a czasami do kopienia za niższą kwotę na giełdach). Nie bardzo mam czas doczytać ostatnie posty w tym momencie więc nie zauważyłem czy HDD nie jest przypadkiem wąskim gardłem w przepływie danych. Temat rzeka, ale jak coś to mogę pomóc (jestem inżynierem informatyki z zawodu)...

Jeszcze coś. Z blisko ćwierć wieku doświadczenia z używania PC (od czasów dziecka i XT, AT i dalej...) odradzam używanie AMD. Tylko nie krzyczcie zwolennicy tej firmy. Z doświadczenia zauważyłem że wszystkie testy na nic się zdają jeśli ktoś pracuje na kilkunastu aplikacjach jednocześnie. Przykład u mnie - Trzy aplikacje ze stajni Office, Przeglądarka Chrome i ponad 20 otwartych kart, AIMP2 w tle, Nero i grzanie płyty, uTorrent i Zion++, FlashGet (by się nie nudziło łącze także), Total Commander i inne drobne aplikacje z softem od TuneraTV. Procesor E5200 (Dwa rdzenie) i 4 GB RAM po Se7en x64. Dwa dyski (układ RAID) Samsung 1 TB SATA. I nic się nie "dusi" za bardzo...

Polecam coś z DualCore lub QuadCore Intela. W tej cenie to żaden problem znaleźć...
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2010, 21:24 przez Illuminati75, łącznie zmieniany 1 raz.
Illuminati75

Yagr pisze:ale nam bozia dobre uczynki w informatykach na forum wynagrodziła :DDD
Tylko niektórzy:

1: Są nimi z zamiłowania,
2: Są z nimi - bo to płatny zawód,
3: Nie są nimi ale chcą być,
4: Czytają "Komputer Świat" i myślą ze już nimi są...
mlekolowickie pisze: fakt, bo bootowalne usb nie istnieja, przenosne dyski twarde rowniez
A to wkładamy na półkę pomiędzy Baśniami Andersena, a Baśniami Braci Grimm. No comments...
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

A może zacząć od defragmentacji dysku ? A jeśli to nie pomoże to wtedy wydawać kasę na procek i RAM

Moim skromnym zdaniem:
- wyczyść rejestr i wszystkie śmieci (folder temp i wszystkie puste foldery)
- odinstaluj wszystkie programy których nie używasz
- defragmentacja dysków
a jeśli te zabiegi nie pomogą
- trzeba się rozejrzeć za prockiem i RAM-em
Awatar użytkownika
darcun4

- wyczyść rejestr i wszystkie śmieci (folder temp i wszystkie puste foldery)
Robione prawie co miesiąc
jakobs72 pisze:- odinstaluj wszystkie programy których nie używasz
Odinstalowane, czekają na innych partycjach i odpalane w przypadku potrzeby.Nawet GG już nie startuje razem z systemem.
- defragmentacja dysków
"Ten dysk nie wymaga defragmentacji" - w 90% przypadków kiedy mam chęć to zrobić, dostaję taki komunikat.
jakobs72 pisze:- trzeba się rozejrzeć za prockiem i RAM-em
To teraz opierając się na Twoim poście i kolegów wyżej, jakie proponujecie? Wszelkich zakupów muszę dokonać jeszcze PRZED czerwcowym zlotem, bo pewnie na nim BĘDZIECIE SKŁADAĆ MI KOMPA :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

darcun4 pisze:Wszelkich zakupów muszę dokonać jeszcze PRZED czerwcowym zlotem, bo pewnie na nim BĘDZIECIE SKŁADAĆ MI KOMPA :mrgreen: :mrgreen:
to mi się podoba :mrgreen:
Jaką masz w tej chwili grafikę i ile Ram-u ?
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Illuminati75

Zrobisz jak uważasz, ale obstaję przy tym co napisałem kilka postów wyżej. Skoro masz na to środki i nie musisz za specjalnie ograniczać zakupu, jestem za zakupem innej mobo z większym RAM'em. w 90% przypadków jest wszystko zależne od RAM'u. Czyli do 2 GB, wyżej już nie ma takiego przyrostu. Defragmentacja to nie jest przyczyna...
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Uriel75 pisze:Czyli do 2 GB,
znajdzie stare DDR-y - nie wiemy ile płyta ma wejść na RAM-y - jeśli ma tylko 2 ?
wątpię , żeby znalazł 2X po 1G RAM-u w starych DDR-ach po normalnej cenie
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
mlekolowickie

Post autor: mlekolowickie »

A to wkładamy na półkę pomiędzy Baśniami Andersena, a Baśniami Braci Grimm. No comments...
aha, Ty na zip drivie smigasz rozumiem ;)
Uriel75 pisze:odradzam używanie AMD
Polecam coś z DualCore lub QuadCore Intela.
fanboye to na innym forum powinni sie udzielac :)
Uriel75 pisze:takim budżetem udać się na jakąś giełdę komputerową i znaleźć używany zestaw:
a ja uwazam ze powinien kupic nowe, 200 plyta, 200 ram, 200 proc, zasilka musi miec wtyk dobry (chyba ze nie ma zadnych od sata to juz faktycznie czas na zmiane)
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

dyski twarde i napędy zostaja stare - więc te wyjścia sata to tylko przyszłościowo trzeba traktować więc jesli moc wydoli to zasilacz zostaje.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Illuminati75

Dlatego bez sensu starą płytę reanimować jak w tych 600 się zmieści z wymianą całości.

Przykład zestawu:

Płyta z procesorem:
http://allegro.pl/item1015084512_e3300_ ... ss_fv.html

Pamięć:
http://allegro.pl/item1000582635_pamiec ... _fvat.html

Zasilacz:
http://allegro.pl/item997882602_cichy_z ... s_24h.html

Koszt - 300 + 73 + 73 + 72 = 518 PLN

I praktycznie było to na szybko szukane. Na dobrą sprawę powinien jak się postara taki sprzęt znaleźć do 500. Gdyby się to udało, to... starczy na grafikę za 99 PLN!!!:

http://allegro.pl/item1016008021_karta_ ... e_1gb.html

I praktycznie za wyjątkiem HDD ma nowy i to niczego sobie sprzęt, który w tej konfiguracji będzie miał niezłego kopa :)
Awatar użytkownika
darcun4

No widzisz Uriel75, i to jest konkretna podpowiedź co kupić dla takiego lamera jak ja. W razie czego, podeślijcie jeszcze jakieś inne linki, może z czymś lepszym a tańszym.
Illuminati75

A tam, od razu cieżkie słowa typu lamer :[ Nie oceniaj się tak źle, nie każdy może się na wszystkim przecież znać. Wieczorkiem sprawdzę jeszcze co w tej kwocie da się fajnego wymyślić i skrybnę jakiś pościk :)
Kudłaty_EZG

Post autor: Kudłaty_EZG »

http://www.allegro.pl/item1007585552_at ... rce_7.html
i "bedzie pan zadowolony"

wkładasz swój dysk i napęd i na jakiś czas jest spokój :) takie wyjście uproszczone i z dyskiem i napędem napewno dasz radę sam :)
Post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Kiedy znajdziemy się na zakręcie.. redukcja, but i odcięcie :DDD
ODPOWIEDZ