Do "komputerowców"

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Paula - zassaj też ten program co Ci podpowiadali - do monitorowania temperatury będzie wtedy wiadomo , czy się przegrzewa czy coś ze sterami się dzieje
I zacznij od tego - potem dopiero albo stery - albo dmuchanie :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Paula

Post autor: Paula »

No dobra, zainstalowałam GPU-Z, włączyłam logi i zobaczymy co się wykluje ;)
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

mlekolowickie pisze:Paula, to co sie dzieje u Ciebie spowodowane jest tym, ze na chipsecie grafiki temperatura siega zenitu.
tam jest GPU w wymiarze technologicznym 40nm więc tendencji do grzania jak wcześniejsze 65nm tak dużej nie ma ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
BogdanROX

Post autor: BogdanROX »

Paula, Mój znajomy ma identycznego laptopa z wgraną Vistą, z tego co wiem jest on też kompatybilny z Windows 7. Raczej to nie są problemy ze sterownikami, chyba że ktoś ci coś namieszał w tym laptopie. Najlepiej oddać go do serwisu, nic nie grzebać, bo oni się tam bardzo bulwersują jeśli ktoś rozbierze laptopa. Może to wada techniczna chłodzenia grafiki ?
mlekolowickie

Post autor: mlekolowickie »

rozebranie laptopa == utrata gwarki ;), Paula a jak mowilem o leniewo ze be to nie sluchalas :P
Yagr, mam laptopa ktory krotko mowiac miazdzy technologicznie polowe waszych piecy, wierz mi, temperatura 98*C to dla niego w stressie stala temperatura pracy. Przy 101*C wylaczona zostaje grafika. Laptop ma porzadne chlodzenie wewnetrzne + podkladka z dwoma wiatrakami. Laptopowe chlodzenia sa DO BANI. Paula by laptop sie zakurzyl wystarcza 3 tygodnie :)
Uriel75 pisze:Po co wam lapki, składajcie stacjonarne.
Amen:)
laptop to maszyna do pisania, piec to maszyna do wszystkiego :)
Awatar użytkownika
novy
Pojemność: 1000
Rocznik: 2000
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: SUV

Post autor: novy »

To przerwę wam te rozmowy na temat laptopów i zapytam:
Jakim programem wyczyścić rejestr systemowy z niepotrzebnych zapisów bo czasami mi zamula sprzęcicho :cool: :?: :?:
Mała zielona strzała na podtlenku
BogdanROX

Post autor: BogdanROX »

novy pisze:To przerwę wam te rozmowy na temat laptopów i zapytam:
Jakim programem wyczyścić rejestr systemowy z niepotrzebnych zapisów bo czasami mi zamula sprzęcicho :cool: :?: :?:
Najbardziej skuteczny program z którego ja korzystam to "Ashampoo WinOptimizer", nie tylko wyczyści rejestr ale wyrzuci też inne śmieci z systemu. Masz 30 dniowy okres próbny, a klucz licencyjny też łatwo potem zdobyć ;)
mlekolowickie

Post autor: mlekolowickie »

CCleaner, ale ja tym programom nie ufam
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

Wpisz w google "cleaner" wyskoczy Ci dużo wyników. Tylko dobra rada patrz co usuwasz bo możesz sobie narobić więcej szkód niż pożytku
Dc

Post autor: Dc »

Oprócz Ccleaner i wyczyszczenia zbędnych wpisów, polecam zerknąć na programy uruchamiające się wraz ze startem systemu.
Do zarządzania startem systemu dostaniesz się przez

menu start -> uruchom -> wpisz msconfig -> zakładka uruchamianie.

Powyłączaj programy które są Ci zbędne. Jeżeli wyłączysz za dużo można ponownie zaznaczyć. To też znacząco wpłynie na uruchamianie się windy.

[ Dodano: Nie 23 Maj, 2010 ]
Paula pisze:Nikt więcej nie ma żadnych pomysłów? Kurde no... wkurza mnie to, nie dość że lapek nowy, to jeszcze się wiesza aaa
Hmm, ja może mam. Gdyby karta przegrzewała po paru takich zawieszeniach mogłyby wyskakiwać Ci śmieci na ekranie, w postaci pasek, kropek, kresek, tak jak szumy w TV.

Te modele kart lubią się przegrzewać, ale w większości przypadków wyrzucają śmieci tuż przed przywieszeniem, jeżeli takowe nie występują to bardzo prawdopodobne że szwankuje sterownik, lub bios potrzebuje uaktualnienia.

Te od Windowsa 7 nie zawsze są idealne, a windows update czasem nie działa poprawnie.

Spróbuj pobrać najnowsze sterowniki do karty graficznej z tych adresów:

http://www.nvidia.pl/object/notebook_wi ... ql_pl.html - oryginalna strona nvidi

lub ten

http://www.laptopvideo2go.com/drivers - strona z modyfikowanymi sterownikami do dedykowanych (nie wbudowanych) k.graficznych nvidii w laptopach, instalacja nie wiąże się z utrata gwarancji, ale czasem powoduje nadmierne przegrzewanie się laptopa. Sterowniki dają lepszą wydajność, a czasem poprawiają ogólne funkcjonowanie karty. Trzeba być jednak ostrożnym, jeżeli się przegrzewa i nie funkcjonuje lepiej, wrócić do starych :)
Awatar użytkownika
novy
Pojemność: 1000
Rocznik: 2000
Nadwozie: SUV

Post autor: novy »

Dlatego pytam co polecacie bo jak ściągnąłem jakiś tam program i po zainstalowaniu zaczął się mnie pytać o jakieś dziwne rzeczy to sobie odpuściłem,potem znalazłem opinie że to tylko dla profesjonalistów a nie laików :-|
Mała zielona strzała na podtlenku
Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

novy pisze:To przerwę wam te rozmowy na temat laptopów i zapytam:
Prosty - Easy Cleaner.
Zaawansowany - Registry Mechanic.

Obydwa istnieją w wersji darmowej, Easy Cleaner ma wtedy wszystkie funkcje, ale jest prosty. Registry Mechanic jest bardziej pomocny, ale proponuję pełną wersję. Ja ich używam...
Awatar użytkownika
leszek
Pojemność: 1500
Rocznik: 2018
Generacja: MK1
Nadwozie: Inne

Post autor: leszek »

No to teraz ja z zapytaniem :d :d

Dostałem od znajomego lapka Acer travelmate 4602. Uszkodzony. Objawy to :

1. nie działa klika klawiszy literowych
2. po pewnym czasie działania matryca się "rozmywa" takie paski kolorowe pionowe się robią.

Co to może być ????

Jedna usterka zbiorcza ??? np.płyta główna ,czy może kilka "mniejszych ???

Podpowiedzcie coś bo nie mam pojęcia czy się bawić w naprawę.
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować :-)
Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

Klawisze, to może być fizyczne uszkodzenie klawiatury, jednej nitki z magistrali. To by się dało w miarę prosto sprawdzić i naprawić. Być może laptop był zalany czymś? Choćby piwem...

Matryca - może być od zalania, któryś układ źle chłodzi itd. Rozbierz, wyczyść, złóż i odpal. Jak będzie po tej konserwacji to samo - kosz. Takie moje zdanie...
Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Kontakt:

Post autor: kupiec »

leszek pisze:1. nie działa klika klawiszy literowych
Uriel75 pisze:Klawisze, to może być fizyczne uszkodzenie klawiatury
zapytaj kowala jak sobie poradził w lapku z klawiszami :DDD
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
ODPOWIEDZ