http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php
a jeszcze lepiej tu:
http://www.detailingworld.co.uk/forum/index.php
Tylko nie wpadnij w sidła nałogu, bo potem nikt nie będzie w stanie Ci pomóc

Moderator: Moderatorzy

no to teraz pojechałeś Mi po ambicjiArcadio pisze: Sebastian np mógłby zająć się w końcu czymś pożytecznym

napewno  " Masterzy" z Ka by nie raz mnie zjedli jak by zobaczyli jak myje auto
 napewno  " Masterzy" z Ka by nie raz mnie zjedli jak by zobaczyli jak myje auto  
Elnino ultimate compound + tricolor da efekt jeśli się przyłożysz, tzn poswięcisz conajmniej 1-2 h na jeden element, bo to nie jest tak ze wetrzesz zetrzesz i jest ok, trzeba to wypracowac, ja wlasnie sie bawilem jednym tym zestawem ręcznie i powiem Ci że po dwóch elementach łapa puchnie, Pracuj na chłodnym lakierze nigdy w słońcu. Tańszej lepszej alternatywy dla ręcznego odświerzenia chyba nie ma.elnino pisze:Mam taki pomysł na polerkę ręczną i odnowienie lakieru tzn cel jest taki:
- zredukować koliste rysy z myjni
- nadać lakierowi pierwotny blask obecnie jest zmatowiały i wyblakły
- spolerować go tak, by tej czynności nie powtarzać co 2 miesiące
- zabezpieczyć go na dłuższy okres czasu jakąś konserwacją w formie wosku czy czegoś takiego.
Do tego celu znalazłem coś takiego:
1. MONSTER SHINE APLIKATOR
TRI COLOR,
POLISHING/FINISHING
Lub z 3M zielony (najtwardszy)
2. Meguiar's Ultimate Compound
http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=458
3. Clear Coat Safe Rubbing Compound
http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=487
LUB
Clear Coat Safe Polishing Compound
http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=488
4. K2 Ultra WAX Carnauba
*czy taki zestaw przyniesie zamierzony efekt?
*czy jest dla niego jakaś tańsza alternatywa?
*czy jeden ręczny pad wystarczy na kombi?
*czy trzeba pracę wykonać w miejscu zacienionym czy można na dworze w słoneczny dzień?

jestem jak najbardziej ZAArcadio pisze:Można tu zrobić jakiś kącik z lekcjami specjalistów. Wolę dowiedzieć się tego z naszego forumSebastian np mógłby zająć się w końcu czymś pożytecznym

a że to będzie czarny kolor więc musi być zadbany żeby jakoś to wyglądało
 a że to będzie czarny kolor więc musi być zadbany żeby jakoś to wyglądało 

kurz to nie problem bo można go za 2zł zmyć na myjniJamszoł pisze:Jeśli nie masz garażu i wóz będzie stał pod blokiem to nigdy nie będzie czysty i zadbany
W godzinę po umyciu będzie zakurzony i brudny
 chodzi mi o to żeby się pieknie błyszczał zaraz po umyciu i nie było widać rys i innego badziewia na lakierze
 chodzi mi o to żeby się pieknie błyszczał zaraz po umyciu i nie było widać rys i innego badziewia na lakierze 

Czemu
 Czemu  Ludwik ma właściwości zmywające, które bez problemu usuną woski i inne specyfiki, które wcześniej były używane. Jeśli auto jest już po procesie woskowania itp, to polecam szampony z palety Duragloss, Meguiar's, Dodo Juice które są bardzo wydajne, wystarczą na długo, mają naturalne pH i co za tym idzie nie zmywają wosku. Oczywiście do mycia używamy rękawicy do mycia i myjemy auto metodą na dwa wiadra (w jednym pukamy rękawicę/gąbkę w drugim mamy szampon), żeby uniknąć zadrapań lakieru piaskiem i innym nieczystościami. Auto osuszamy ręcznikiem ( są w ofertach różnych producentów ), który świetnie wchłania wodę i nie pozostawia smug, a auto jest wysuszone po kilku minutach.
 Ludwik ma właściwości zmywające, które bez problemu usuną woski i inne specyfiki, które wcześniej były używane. Jeśli auto jest już po procesie woskowania itp, to polecam szampony z palety Duragloss, Meguiar's, Dodo Juice które są bardzo wydajne, wystarczą na długo, mają naturalne pH i co za tym idzie nie zmywają wosku. Oczywiście do mycia używamy rękawicy do mycia i myjemy auto metodą na dwa wiadra (w jednym pukamy rękawicę/gąbkę w drugim mamy szampon), żeby uniknąć zadrapań lakieru piaskiem i innym nieczystościami. Auto osuszamy ręcznikiem ( są w ofertach różnych producentów ), który świetnie wchłania wodę i nie pozostawia smug, a auto jest wysuszone po kilku minutach. Z politur polecam politurę Meguiar's DeepCrystalPolish, Poorboy's Black Hole lub White Diamond.
 Z politur polecam politurę Meguiar's DeepCrystalPolish, Poorboy's Black Hole lub White Diamond. Mocny,trwały i dający ładny efekt : Collinite #476, FinishKare 1000P, Duraloss 111 efekt show-car : Poorboy's Natty's Blue/Red, Chemical Guys Butter Wet, Auto Finesse Soul.
 Mocny,trwały i dający ładny efekt : Collinite #476, FinishKare 1000P, Duraloss 111 efekt show-car : Poorboy's Natty's Blue/Red, Chemical Guys Butter Wet, Auto Finesse Soul. To zależy od warunków atmosferycznych, w zimie przy twardym wosku jest to około 1,5-2 miesięcy. W okresie wiosenno-letnim plus minus 2 miesiące. Czy trzeba powtarzać wszystkie czynności, jeśli zauważymy że kropelkowanie na lakierze jest mniejsze
 To zależy od warunków atmosferycznych, w zimie przy twardym wosku jest to około 1,5-2 miesięcy. W okresie wiosenno-letnim plus minus 2 miesiące. Czy trzeba powtarzać wszystkie czynności, jeśli zauważymy że kropelkowanie na lakierze jest mniejsze  Można nałożyć ostatni etap, czyli wosk, ale polecam wcześniej ożywić lakier politurą i dopiero na to wosk. Jeśli pojawiły się rysy lub hologramy to zaczynamy od nałożenia cleanera.
 Można nałożyć ostatni etap, czyli wosk, ale polecam wcześniej ożywić lakier politurą i dopiero na to wosk. Jeśli pojawiły się rysy lub hologramy to zaczynamy od nałożenia cleanera.