Mateklobez pisze: W planach jest wymiana kostki na ulicy i podłączenie prądu pod garaże
To może ja Ci naświetlę jak ja to musiałem załatwić.
1. Idziesz do Energetyki i pobierasz wniosek o wydanie warunków technicznych na przyłącze energetyczne.
2. We wniosku wpisujesz, że to nie do GARAŻU ale do WARSZTATU (na garaż nie dają, przynajmniej w Toruniu) i minimalna moc zamówiona to 3,5 kW
3.Do wniosku załączyć musisz kwit, że jesteś właścicielem terenu. Wystarczy nawet umowa dzierżawy oraz aktualna mapka do celów opiniodawczych (jeżeli nie jest wymagany projekt). Na mapce możesz delikatnie zaznaczyć, do którego słupa lub złącza kablowego mogą Cię przyłączyć. Jak zażyczą sobie projektu, to ......kup agregat.
4. Przy odbiorze warunków tech. dostaniesz kwit "opłaty przyłączeniowej" Ja płaciłem 144 zł/kW, czyli 144x3,5=
5. Zgodnie z wydanymi warunkami montujesz skrzynkę licznikowo-zabezpieczającą, ciągniesz kabel do garażu i zostawiasz zapas do podłączenia przez Energetykę.
6. Jak wszystko załatwisz, to przyjadą panowie, podłączą kabel do słupa i .........w skrzynce prąd już masz.
7. Za 2-3 tygodnie powinien pojawić się inny pan z innej Energetyki i założy licznik.
Mnie przyłącze do garażu łącznie z wszystkim kosztowało ok. 800 zł. Ale już się spłaciło, bo podłączyłem 2 sąsiadów.