Mandaty na współwłaściciela
Moderator: Moderatorzy
-
Rafi
Mandaty na współwłaściciela
Jeśli autko jest zarejestrowane na 2 osoby, to jeśli dostanę mandat za złe parkowanie lub złapie mnie radar, to kto dostanie punkty karne i rachunek?
Słyszałem, że ta osoba, która jest na pierwszym miejscu w dowodzie rej. Tylko dlaczego, skoro jest 50/50?
Słyszałem, że ta osoba, która jest na pierwszym miejscu w dowodzie rej. Tylko dlaczego, skoro jest 50/50?
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
mandat dostaje osoba która prowadziła. Niezależnie cy w dowodzie jest 1,2czy fafnastu właścicieli mandat jest dla kierowcy a nie auta. Jeśli jest to np. mandat za złe parkowanie to trafia do właściciela (chyba tego pierwszego w dowodzie) ale i tak Policja musi dojść kto kierował.
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
-
GonzoG
Mandat dostanie osoba, która zostanie wskazana jako kierująca pojazd w chwili zaistnienia zdarzenia.
Jeśli sprawca nie zgłosi się, to do właściciela/właścicieli pojazdu zostanie wysłana informacja, aby wskazał/wskazali sprawcę. W przypadku nie wskazania sprawcy organ który zarejestrował zdarzenie kieruje sprawę do sądu przeciwko właścicielowi/właścicielom o niewskazanie sprawcy.
Sprawa odbywa się zaocznie, czyli bez powiadomienia strony pozwanej.
Co do kar jakie wymierza są, to nie znam szczegółów, ale zaczyna się od kary grzywny + koszta sprawy.
Przy obowiązującym aktualnie prawie, mogą wystawić mandatu jeśli sprawca jest nieznany.
Jeśli sprawca nie zgłosi się, to do właściciela/właścicieli pojazdu zostanie wysłana informacja, aby wskazał/wskazali sprawcę. W przypadku nie wskazania sprawcy organ który zarejestrował zdarzenie kieruje sprawę do sądu przeciwko właścicielowi/właścicielom o niewskazanie sprawcy.
Sprawa odbywa się zaocznie, czyli bez powiadomienia strony pozwanej.
Co do kar jakie wymierza są, to nie znam szczegółów, ale zaczyna się od kary grzywny + koszta sprawy.
Przy obowiązującym aktualnie prawie, mogą wystawić mandatu jeśli sprawca jest nieznany.
-
Rafi
-
Barek16
Ja miałem taką sytuację, że jechali za mną tajniacy i nagrali przekroczenie prędkości, ale mnie nie zatrzymali. Jechałem autkiem ojca i potem jego wzywali. On na komendzie powiedział że syn kierował i dali mu wybór że jak chce to może wziąc na siebie, a jak nie to własnie że wniosek musi wypełnić wskazujący sprawce i wtedy było by na mnie.
Starszy wziął na siebie 10 P a ja musiałem zapłacić 400zł ;/
Starszy wziął na siebie 10 P a ja musiałem zapłacić 400zł ;/
-
deathrider_85
Ja słyszałem, że trzeba wskazać sprawcę, ale uwaga! Można się zapierać nogami i rękami, że mamy zeznać prawdę i nie pamiętamy kto prowadził samochód (no bo jak mam pamiętać co było 2 miesiące temu jak nie pamiętam co wczoraj jadłem na śniadanie
). Przy odrobinie szczęścia kończy się, albo samym mandatem (bez punktów), albo płaci się tylko jakąś grzywnę np. 50 lub 100zł.
Przydało by się, żeby jakiś Policjant się wypowiedział
.
Przydało by się, żeby jakiś Policjant się wypowiedział
Z tego co ja się orientuję to sprawa wygląda tak:
Jeśli Policja, Straż Miejska nie umie ustalić kto kierował wysyła zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia do właściciela pojazdu. Właściciel musi wskazać kierowcę, wtedy mandat i PUNKTY karne są wysyłane do kierowcy.
Jeśli właściciel pojazdu nie może wskazać kierowcy, to mandat BEZ PUNKTóW przychodzi do niego.
Informację uzyskałem od Inspektora Wojewódzkiej Komendy Policji w Katowicach
Pozdawiam
Jeśli Policja, Straż Miejska nie umie ustalić kto kierował wysyła zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia do właściciela pojazdu. Właściciel musi wskazać kierowcę, wtedy mandat i PUNKTY karne są wysyłane do kierowcy.
Jeśli właściciel pojazdu nie może wskazać kierowcy, to mandat BEZ PUNKTóW przychodzi do niego.
Informację uzyskałem od Inspektora Wojewódzkiej Komendy Policji w Katowicach
Pozdawiam
-
GonzoG
jakobs72, to uzyskałeś złą informację. Nikt nie ma prawa wystawić mandatu bez stwierdzenia winnego.
Jeśli właściciel pojazdu nie wskaże kierowcy, sprawa trafia do sądu grodzkiego, tam jest traktowana jako niewskazanie sprawcy, odbywa się zaocznie (bez wiedzy i obecności kierowcy) i zawsze kończy się zasądzeniem grzywny.
Jeśli właściciel pojazdu nie wskaże kierowcy, sprawa trafia do sądu grodzkiego, tam jest traktowana jako niewskazanie sprawcy, odbywa się zaocznie (bez wiedzy i obecności kierowcy) i zawsze kończy się zasądzeniem grzywny.
i kto płaci grzywnę (mandat)? , dostaje za to przewinnienie punkty? Wydaje mi się że właściciel auta, czyli chyba mam dobre informacjeGonzoG pisze:Jeśli właściciel pojazdu nie wskaże kierowcy, sprawa trafia do sądu grodzkiego, tam jest traktowana jako niewskazanie sprawcy, odbywa się zaocznie (bez wiedzy i obecności kierowcy) i zawsze kończy się zasądzeniem grzywny
-
sajsen
tak kwit dostaje osoba ktora nie wskazala kierowcyjakobs72 pisze:i kto płaci grzywnę (mandat)? , dostaje za to przewinnienie punkty? Wydaje mi się że właściciel auta, czyli chyba mam dobre informacjeGonzoG pisze:Jeśli właściciel pojazdu nie wskaże kierowcy, sprawa trafia do sądu grodzkiego, tam jest traktowana jako niewskazanie sprawcy, odbywa się zaocznie (bez wiedzy i obecności kierowcy) i zawsze kończy się zasądzeniem grzywny
Ostatnio zmieniony 04 lut 2008, 19:54 przez sajsen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
deathrider_85