Mandaty na współwłaściciela

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Rafi

Mandaty na współwłaściciela

Post autor: Rafi »

Jeśli autko jest zarejestrowane na 2 osoby, to jeśli dostanę mandat za złe parkowanie lub złapie mnie radar, to kto dostanie punkty karne i rachunek?
Słyszałem, że ta osoba, która jest na pierwszym miejscu w dowodzie rej. Tylko dlaczego, skoro jest 50/50?
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

mandat dostaje osoba która prowadziła. Niezależnie cy w dowodzie jest 1,2czy fafnastu właścicieli mandat jest dla kierowcy a nie auta. Jeśli jest to np. mandat za złe parkowanie to trafia do właściciela (chyba tego pierwszego w dowodzie) ale i tak Policja musi dojść kto kierował.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
GonzoG

Post autor: GonzoG »

Mandat dostanie osoba, która zostanie wskazana jako kierująca pojazd w chwili zaistnienia zdarzenia.
Jeśli sprawca nie zgłosi się, to do właściciela/właścicieli pojazdu zostanie wysłana informacja, aby wskazał/wskazali sprawcę. W przypadku nie wskazania sprawcy organ który zarejestrował zdarzenie kieruje sprawę do sądu przeciwko właścicielowi/właścicielom o niewskazanie sprawcy.
Sprawa odbywa się zaocznie, czyli bez powiadomienia strony pozwanej.
Co do kar jakie wymierza są, to nie znam szczegółów, ale zaczyna się od kary grzywny + koszta sprawy.

Przy obowiązującym aktualnie prawie, mogą wystawić mandatu jeśli sprawca jest nieznany.
Rafi

Post autor: Rafi »

No właśnie o to chodzi co robią jak "nie złapią za rękę". Ta sprawa ze wskazaniem sprawcy to straszna mordęga dla kierowcy...
Barek16

Post autor: Barek16 »

Ja miałem taką sytuację, że jechali za mną tajniacy i nagrali przekroczenie prędkości, ale mnie nie zatrzymali. Jechałem autkiem ojca i potem jego wzywali. On na komendzie powiedział że syn kierował i dali mu wybór że jak chce to może wziąc na siebie, a jak nie to własnie że wniosek musi wypełnić wskazujący sprawce i wtedy było by na mnie.
Starszy wziął na siebie 10 P a ja musiałem zapłacić 400zł ;/
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

U nas jest podobnie przy zakładowych wozach - przychodzi wezwanie do ustalenia kierowcy na zakład.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
deathrider_85

Post autor: deathrider_85 »

Ja słyszałem, że trzeba wskazać sprawcę, ale uwaga! Można się zapierać nogami i rękami, że mamy zeznać prawdę i nie pamiętamy kto prowadził samochód (no bo jak mam pamiętać co było 2 miesiące temu jak nie pamiętam co wczoraj jadłem na śniadanie :roll:). Przy odrobinie szczęścia kończy się, albo samym mandatem (bez punktów), albo płaci się tylko jakąś grzywnę np. 50 lub 100zł.
Przydało by się, żeby jakiś Policjant się wypowiedział :).
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

Z tego co ja się orientuję to sprawa wygląda tak:

Jeśli Policja, Straż Miejska nie umie ustalić kto kierował wysyła zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia do właściciela pojazdu. Właściciel musi wskazać kierowcę, wtedy mandat i PUNKTY karne są wysyłane do kierowcy.
Jeśli właściciel pojazdu nie może wskazać kierowcy, to mandat BEZ PUNKTóW przychodzi do niego.

Informację uzyskałem od Inspektora Wojewódzkiej Komendy Policji w Katowicach
Pozdawiam
GonzoG

Post autor: GonzoG »

jakobs72, to uzyskałeś złą informację. Nikt nie ma prawa wystawić mandatu bez stwierdzenia winnego.
Jeśli właściciel pojazdu nie wskaże kierowcy, sprawa trafia do sądu grodzkiego, tam jest traktowana jako niewskazanie sprawcy, odbywa się zaocznie (bez wiedzy i obecności kierowcy) i zawsze kończy się zasądzeniem grzywny.
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

GonzoG pisze:Jeśli właściciel pojazdu nie wskaże kierowcy, sprawa trafia do sądu grodzkiego, tam jest traktowana jako niewskazanie sprawcy, odbywa się zaocznie (bez wiedzy i obecności kierowcy) i zawsze kończy się zasądzeniem grzywny
i kto płaci grzywnę (mandat)? , dostaje za to przewinnienie punkty? Wydaje mi się że właściciel auta, czyli chyba mam dobre informacje ;)
sajsen

Post autor: sajsen »

jakobs72 pisze:
GonzoG pisze:Jeśli właściciel pojazdu nie wskaże kierowcy, sprawa trafia do sądu grodzkiego, tam jest traktowana jako niewskazanie sprawcy, odbywa się zaocznie (bez wiedzy i obecności kierowcy) i zawsze kończy się zasądzeniem grzywny
i kto płaci grzywnę (mandat)? , dostaje za to przewinnienie punkty? Wydaje mi się że właściciel auta, czyli chyba mam dobre informacje ;)
tak kwit dostaje osoba ktora nie wskazala kierowcy
Ostatnio zmieniony 04 lut 2008, 19:54 przez sajsen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lordpablo

Post autor: lordpablo »

tzn, jełśi chodzi o foto radar to on robi foty takiej jakości, że nawet bedzie widać czy dłubałeś w nosie, takze tu nie ma przebacz napewno da się rozpoznać kto jechał
deathrider_85

Post autor: deathrider_85 »

Co do zdjęć, to teraz ciekawi mnie jak duży mam sobie zrobić pasek przeciwsłoneczny, żeby mieć pewność, że moja twarz nie ukaże się na zdjęciu :cool:.
ODPOWIEDZ