Przeguby - ile za wymiane i jakie brac?
Moderator: Moderatorzy
Nakrętki były dokręcane pneumatykiem 
Drążki kierownicze były zdjęte jako pierwsze, i w czasie walenia były już odpięte, więc nie brały udziału, walone młotem było w piaste od wewnatrz by puściła dolny sworzen wachacza i w "serce" przegubu by puscilo zabezpieczenie.
Drążki kierownicze były zdjęte jako pierwsze, i w czasie walenia były już odpięte, więc nie brały udziału, walone młotem było w piaste od wewnatrz by puściła dolny sworzen wachacza i w "serce" przegubu by puscilo zabezpieczenie.
Jest: Civic Sedan 6Gen VTi
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
A to dlaczego ?Ven pisze:piaste od wewnatrz by puściła dolny sworzen wachacza
Przecież nie wali się w piastę , żeby wylazł sworzeń wahacza - swożeń odciąga się w dół i jak dobrze pociągnież to puści nawet ręką.A ciągnież za wahacz w dół.
Możliwe , że jak łoiłeś młotem to wygiołeś przy piaście mocowanie drążka kierowniczego.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Oj, zle sie wyslowilem, nie walone bylo bezposrednio w wpiaste bo to bezsensu przeciez, walone bylo w rure wlozona miedzy wahacz i piaste ktora rozpieralim oba elementy by sie rozpiely, w rure bylo walone, kiedy czesc sworznia (tzn tego czopka ktory siedzi w otworze piasty) juz wyszla ale nie chciala puscic sama koncowka, bo nie jest gladka, a sa na niej takie wyzlobienia, i jak wyjdzie sie z polozenia prostopadlego to te wyzlobienia blokuja wyjecie i nie puszczaja..sprytnie to pomyslane.Ven pisze:piaste od wewnatrz by puściła dolny sworzen wachacza
ps. Nie czuje sie pewnie w tym zargonie mechanicznym
ps.2. zbierzność zrobią mi za jakąś drobną opłatą na stacji diagnostycznej?
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
tofik, ale przecież nikt ci nie broni płacić 70
możesz nawet i 120! a co!
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
https://kwejk.pl/obrazek/3960794/europa-zaczyna-przesadzac-w-druga-strone.html
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
moja odpowiedztofik pisze:no i właśnie tyle płacę
tofik, nieźle Cię walą po kieszeni już wolę w psiej wulce zapłacić 20 niż w Opolu 120
ORION i RS2000 dały mi mnóstwo radości, niestety nie miałem już do nich cierpliwości...
-
tofik
Jeszcze jedna ważna uwaga w sprawie pierwotnej tzn wymiany przegubów.
Zapomniałem wspomnieć iż nie mieliśmy pod ręką tego specjalnego smaru do łożysk/przegubów (chyba grafitowy się zwie tak? w komplecie go nie było
) no więc sąsiad mechanik podał z pol kilo z wiaderka, jak dla mnie zajebiście gęstego i napchaliśmy [smar ładnego koloru jasno-zielonego
] i powiedział że taki może być, i nic sie nie stanie.
No właśnie, czy może się coś stać, czy taki smar szybciej się zużywa, może więc będzie trzeba za pare miesięcy/ za rok do nich zajrzeć i zobaczyć jak się "smaruje"?
ps. Na zbieżność pojade jakoś nie długo bo pod koniec marca jade w góry na łikend do Jarnołtówka (przy granicy pod Opolem). Jeśli bywał ktoś w tych okolicach (ja nigdy), proszę podać rekomendowane punkty turystyczno-rekreacyjne, krótko mówiąc co tam można zobaczyć?
ps2. prawie 400km w jedną stronę - przy spalaniu ok ~7l na trasie to bedzie 250zl na wachĘ. Ehh
Szkoda że tak mało jeżdże, już dawno założyłbym gazownie 
Zapomniałem wspomnieć iż nie mieliśmy pod ręką tego specjalnego smaru do łożysk/przegubów (chyba grafitowy się zwie tak? w komplecie go nie było
No właśnie, czy może się coś stać, czy taki smar szybciej się zużywa, może więc będzie trzeba za pare miesięcy/ za rok do nich zajrzeć i zobaczyć jak się "smaruje"?
ps. Na zbieżność pojade jakoś nie długo bo pod koniec marca jade w góry na łikend do Jarnołtówka (przy granicy pod Opolem). Jeśli bywał ktoś w tych okolicach (ja nigdy), proszę podać rekomendowane punkty turystyczno-rekreacyjne, krótko mówiąc co tam można zobaczyć?
ps2. prawie 400km w jedną stronę - przy spalaniu ok ~7l na trasie to bedzie 250zl na wachĘ. Ehh
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
Ven pisze:przy granicy pod Opolem
Co do smaru to wazne żeby był czysty i dobrej jakości. Jak osłony będą szczelne to da radę, a rozbieranie przegubu żeby zerknąć jak się "smaruje"to moim zdanie zbędne. Najważniejsze żeby smar stamtąd nie uciekł.
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Uff. Okej, dobrze wiedzieć
...nie śmiej sie, ale przyznam się że jak mi powiedziano że tam właśnie jedziemy...to seryjnie nie mogłem sobie przypomnieć gdzie do chol^&* leży Opole , zawsze wiedziałem że gdzieś tam na dole
Nie byłem w tamtych okolicach pare dobrych lat
Bo ja człek z pomorza
(urodzony Wałcz, wychowany - Szczecin, dokształcony i zatrudniony - W-wa )

...nie śmiej sie, ale przyznam się że jak mi powiedziano że tam właśnie jedziemy...to seryjnie nie mogłem sobie przypomnieć gdzie do chol^&* leży Opole , zawsze wiedziałem że gdzieś tam na dole
Bo ja człek z pomorza
(urodzony Wałcz, wychowany - Szczecin, dokształcony i zatrudniony - W-wa )