Mini spocik Cabrio Mafii / DIY Oil Catch Tank
Moderator: Moderatorzy
-
yezozwierz
-
Barek16
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
właśnie o tym pisałem i myslę że to to samo. Ten czarny "bidonik" to po prostu separator oleju. zepsuć to sie raczej nie może, co najwyżej pęknąć lub zapchać stąd od czasu do czasu warto przeczyścić. Catch tank jest ładniejszy, sprawniejszy i ma mozliwośc spuszczenia zgromadzonego oleju. Mozna ten spływ też wpuścić bezpośrednio do miski olejowej. jeśli jednak tem nasz fordowski separator to coś innego to proszę o poprawienie.
yezozwierz, całkiem ładny ci wyszedł, z czego wziąłeś tą chromowaną puszeczkę? I czy to co wpiąłes zamiast małego filterka stożkowego to filtr paliwa? Zapodałbyś fotę jak to wygląda w środku...
yezozwierz, całkiem ładny ci wyszedł, z czego wziąłeś tą chromowaną puszeczkę? I czy to co wpiąłes zamiast małego filterka stożkowego to filtr paliwa? Zapodałbyś fotę jak to wygląda w środku...
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
-
yezozwierz
-
Barek16
hmm seprataor oleju czyli że oddziela olej, ale od czego ? Wyciąga olej ze spalonej mieszanki ? u mnie podłączony jest górą do pokrywy zaworów, dołem jeden wężyk do filtra powietrza a drugi nie wiem gdzie.Yagr pisze:Ten czarny "bidonik" to po prostu separator oleju
a później zaczęła sie dyskusja na temat tego pudełka, więc hyba może sie ono zepsuć skoro ma wpływ na prace silnika. Pozatym ktoś pisał ze w srodku powinna być jakaś mietalowa siatka a u mnie to jest puste znaczy ze mam spitolone ?yezozwierz pisze: I uporam się z olejem z odmyAle chyba przyczyną będzie to co Ci pisałem.. Oby :] Bo jak widziałeś, moc trzyma
-
yezozwierz
Barek - co do mocy. Ja fabrycznie zadnego separatora nie posiadam.
Sytuacja wyglądała następujaco:
cieknący olej z odmy = coś niepokojącego - przyczyną mogą być przedmuchy w silniku powstałe w wyniku zużycia pierścieni. ale wtedy spada kompresja i silnik traci moc, a emceha nie skopał mi tyłka więc mocy nie straciłem
o to chodziło.
aha no i obiecana fota

Sytuacja wyglądała następujaco:
cieknący olej z odmy = coś niepokojącego - przyczyną mogą być przedmuchy w silniku powstałe w wyniku zużycia pierścieni. ale wtedy spada kompresja i silnik traci moc, a emceha nie skopał mi tyłka więc mocy nie straciłem
aha no i obiecana fota

- Yagr
- Kontakt:
od powietrzahmm seprataor oleju czyli że oddziela olej, ale od czego
jeżeli zapchanie spowodowane zabrudzeniem nazywasz zepsuciem no to fakt - może się zepsuć. Możliwe defekty to tak jak wspomniałem zapchanie ( stary olej, jakieś zanieczyszczenia), zimą może się w przewodach gromadzić wilgoć i zamarznąć blokując przelot, węże mogą być sparciałe, może być pęknięta pucha. Na zabrudzenie dobrze jest przepłukać porządnie benzyną tak żeby rozpuściła cały stary olej ze środka. Reszta to wiadomo, wymienić węże, cały separator (gdy pęknięty, można skleić) itd. Co do środka i zawartości tej puchy to moja jest nierozbieralna - próbowałem otworzyć ale tak mocno siedziało że dałem spokój żeby nie połamać. jeśli tobie sie udało otworzyć to może oznaczać że ktoś tam już grzebał. Czy u mnie jest metalowa siatka to nie wiem, jak pisałem nie otwarłem.Barek16 pisze:więc hyba może sie ono zepsuć skoro ma wpływ na prace silnika. Pozatym ktoś pisał ze w srodku powinna być jakaś mietalowa siatka a u mnie to jest puste znaczy ze mam spitolone
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
-
yezozwierz
- Yagr
- Kontakt:
dobra, zakładam temat "catch oil tank" w technicznych, benzyna i proszę jakiegoś moda o skopiowanie dyskusji od pierwszej wzmianki o tym cudzie w tym temacie 
Tam możemy kontynuować
Tam możemy kontynuować
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi