LUBRYFIKACJA    Co to takiego ? i czy ma się to jakoś do ZETECA 1,6 16v
Założyłem instalacje LPG ZENIT sekwencja, i nic takiego mi tam nie wkładali
(to jest jakieś chłodzenie zaworów chyba)
Czytałem na forum Ford polska że do niektórych fordów (chodziło o Ficusy z jakimiś oznaczeniami silnika) trzeba to założyć bo inaczej to 50 tys i gniazda zaworów wypali
Napiszcie czy wiecie coś o tym 
Pozdrawiam DELFIN

LUBRYFIKACJA Co to takiego ?
Moderator: Moderatorzy
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
lubryfikacja czy też jak kto woli lubrykacja to.... spolszczony termin angielski oznaczający smarowanie. Środek zwany lubrykantem ma w założeniu ich twórców polepszać smarowanie... gniazd zaworowych (!) zmniejszając ich zużycie zwłaszcza na gazie (ochrona przed wypalaniem). Moim zdaniem - kolejny wynalazek mający wyciągnąć kasę. Ale może się mylę... Wg mnie jeśli silnik jest właściwie serwisowany i to samo jest z instalacją gazową to lubryfikant jest zbędny, choćby z tego powodu że najczęstszą przyczyną wypalania gniazd jest jazda na ubogiej (czyt. źle wyregulowanej) mieszance. Zaszkodzić nie powinien a może dzięki temu sumienie uspokoisz 

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
						ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
- 
				delfin
- 
				delfin
ja mam stycznosc z tym wynalazkiem z uwagi ze robie przy montazu instalacji gazowych.
Jest to srodek w plynie,do tego jest specjalny pistolet ktorym sie wstrzykuje ten specyfik przez wlew gazu ,cisnienie z jakim podaje ten pistolet wynosi okolo12bar,a jesli chodzi o ten plyn to w jednym aucie pomoze w innym juz nie np. jak juz jest zajechany na maksa reduktor to plyn nic nie da ,on glownie regeneruje membrany np.gdy juz sa sztywne i ogolnie czysci instalacje z roznych zanieczyszczen,co do smarowania zaworow i innych czesci to nie jestem pewien czy zdaje egzamin
Ogolnie to nie polecam za czesto stosowac tak raz na pol roku mozna wlac ale nie czesciej

Jest to srodek w plynie,do tego jest specjalny pistolet ktorym sie wstrzykuje ten specyfik przez wlew gazu ,cisnienie z jakim podaje ten pistolet wynosi okolo12bar,a jesli chodzi o ten plyn to w jednym aucie pomoze w innym juz nie np. jak juz jest zajechany na maksa reduktor to plyn nic nie da ,on glownie regeneruje membrany np.gdy juz sa sztywne i ogolnie czysci instalacje z roznych zanieczyszczen,co do smarowania zaworow i innych czesci to nie jestem pewien czy zdaje egzamin
Ogolnie to nie polecam za czesto stosowac tak raz na pol roku mozna wlac ale nie czesciej

ta odp.  wyczerpuje moją ciekawość
   ta odp.  wyczerpuje moją ciekawość