ognisko przy aku...
Moderator: Moderatorzy
ognisko przy aku...
jak wiadomo, orionem jeździ mój tata. aku był na wykończeniu więc włożyliśmy inny. ponieważ bieguny były odwrotnie poprowadziliśmy kable na krzyż. przerobiliśmy klemy i podłączyliśmy wszystkie kable. odpaliliśmy silnik, zgasiliśmy, znowu odpaliliśmy dla pewności, zgasiliśmy. dokręciliśmy klemy i wprowadziliśmy auto do garażu. na drugi dzień (dziś) podczas drogi do pracy tata zauważył nagły spadek mocy, zjechał szybko na pobocze i pojawił się dym w okolicach akumulatora. zgasił silnik, podniósł maskę i zgasił ogień.
teraz powstaje pytanie, co mogło być przyczyną tego incydentu? popalone są kable minusowe, najbardziej ten podpięty pod karoserię. nie dość, że spalony od a do z to jeszcze urwał się przy samej karoserii. wydaje mi się, że ogień poszedł po tym kablu, ale dlaczego tak się stało? czekam na sugestie.
odpada motyw z pomylonymi kablami, bo po odłączeniu minusów wszystkie razem złączyłem izolacją żeby nie popełnić głupiego błędu.
czy sposobem na sprawdzenie kabli "+" jest podłączenie minusów i pojedynczo podłączanie każdego plusa? iskry powinny wskazać kabel mający przebicie?
teraz powstaje pytanie, co mogło być przyczyną tego incydentu? popalone są kable minusowe, najbardziej ten podpięty pod karoserię. nie dość, że spalony od a do z to jeszcze urwał się przy samej karoserii. wydaje mi się, że ogień poszedł po tym kablu, ale dlaczego tak się stało? czekam na sugestie.
odpada motyw z pomylonymi kablami, bo po odłączeniu minusów wszystkie razem złączyłem izolacją żeby nie popełnić głupiego błędu.
czy sposobem na sprawdzenie kabli "+" jest podłączenie minusów i pojedynczo podłączanie każdego plusa? iskry powinny wskazać kabel mający przebicie?
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Moim zdaniem kable były " do dupy" - słaba izolacja - od starości .
Podczas jazdy kable tarły się o siebie i się po prostu przetarły - z tąd zwarcie.
Nigdy nie prowadzi się kabli na krzyż .
Poza tym - to dla wszystkich - jak się kupuje nowy aku to należy wiedzieć z której strony ma być która klema i dodatkowo czy z przodu , czy z tyłu.
Podczas jazdy kable tarły się o siebie i się po prostu przetarły - z tąd zwarcie.
Nigdy nie prowadzi się kabli na krzyż .
Poza tym - to dla wszystkich - jak się kupuje nowy aku to należy wiedzieć z której strony ma być która klema i dodatkowo czy z przodu , czy z tyłu.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
jemu nie jest obojętne czy będzie jechał przodem czy tyłem?:>
Profesjonalna kosmetyka samochodowa.
Pranie, usuwanie rys, zabezpieczenie, renowacja, detailing
www.car-efekt.pl
"Twoje auto, Twoją wizytówką"
Pranie, usuwanie rys, zabezpieczenie, renowacja, detailing
www.car-efekt.pl
"Twoje auto, Twoją wizytówką"
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
obojetne. tylko kable powinny byc porzadne. jak prowadziles na krzyz to prawdopodobnie w trakcie jazdy (np. na jakis wertepach) plecionka od masy zwarla sie z plusem i sie sfajczyla. trzeba bylo (jak juz pomyliles akumulatory) to wsadzic go prawidlowo (minus po lewej, plus po prawej) tylko tyłem na przód
[mam nadzieje, ze lapiesz o co chodzi) i przedluzyc kable za pomocą uniwersalnych zacisków/klem np. czegos takiego http://moto.allegro.pl/item486511342_kl ... salne.html tylko dorobić sobie dłuższe blaszki

- kupiec
- Pojemność: 1600
- Rocznik: 2005
- Generacja: Inny samochód
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
powinno się zakładać na akumulator osłone z plastiku. w poprzednim fordzie i tym mam plastikową osłone żeby w razie czego nie było zwarcia no i żeby woda nie przedostała się na klemy z podszybia.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty