TermaQ - elektronic
Moderator: Moderatorzy
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
TermaQ - elektronic
Czy ktoś z forum zna się na tym badziewiu ?
Jest to TermaQ elektronoc - TYP G-19-02
Jest to TermaQ elektronoc - TYP G-19-02
- Załączniki
-
- termaQ.JPG (869.8 KiB) Przejrzano 991 razy
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
Po odkręceniu wody iskra pojawia się od razu , płomień rozruchowy (świeczka) też ale bardzo dlugo chodzi iskra wraz z zapalonym rozruchem a gaz na palnikach się nie pojawia.
Potrafi tak nawet do 1 minuty pierniczyć zanim odpali a jak mam pootwierane okna - czyli dużo powietrza w mieszkaniu to potrafi nie odpalić wcale.
Dodatkowo - bateria nowa alkaliczna ma 1,7V - gdy napięcie spadnie do 1,5V gaz nie odpala się a jeśli już to po upływie 2-3 minut.
Nie raz trzeba zakręcić wode i odkręcić poetórnie bo po czasie elektronika wyłącza i rozruch i iskrę.
Bateria starcza na 2-3 tygodnie.
Dorwałem taką instrukcję i wydrukowałem sobie - jak ktoś wie , to niech podpowie na podstawie rysunków http://www.kalisz.mm.pl/~jamszol/TERMA/
Potrafi tak nawet do 1 minuty pierniczyć zanim odpali a jak mam pootwierane okna - czyli dużo powietrza w mieszkaniu to potrafi nie odpalić wcale.
Dodatkowo - bateria nowa alkaliczna ma 1,7V - gdy napięcie spadnie do 1,5V gaz nie odpala się a jeśli już to po upływie 2-3 minut.
Nie raz trzeba zakręcić wode i odkręcić poetórnie bo po czasie elektronika wyłącza i rozruch i iskrę.
Bateria starcza na 2-3 tygodnie.
Dorwałem taką instrukcję i wydrukowałem sobie - jak ktoś wie , to niech podpowie na podstawie rysunków http://www.kalisz.mm.pl/~jamszol/TERMA/
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
Jurek, rodzice maja vailanta z hydrogeneratorem i mozliwościa podpięcia baterii... to może nie to samo ale zasada działania podobna... Nie jestem specem ale z tego co pamietam to te maszynki sa wrażliwe na zaochane filterki wody. Strumień sie robi za słaby albo odkłada się kamień czy coś... w każdym bądź razie blokuje się mechanizm uruchamiający iskrę - w hydrogeneratorze blokuje sie turbinka a w wersji z bateria ten cały czujnik przepływu czy cos takiego... Myslę że więcej bedzie ci mógł pomóc Darcun 
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Jurek, przez neta niestety nie da się naprawić
Proponuję abyś sprawdził, to co możesz sam, bez ingerencji do środka:
1. stan (czy nie zabrudzony) filterka na wodzie przed podgrzewaczem str. 23.
2. stan (czynie zabrudzone) tych "sitek" przy bateriach (perlatorów)
Gdyby były czyste, to sądzę,że bez serwisu się nie obejdzie. Najprawdopodobniej poszła jakaś mała membranka lub zawór stożkowy w zaworze różnicowym i występuje za mała różnica ciśnień pomiędzy częścią wodną a gazową. Opis naprawy jest na str. 20.
Inną usterką może być też częściowo zapchany filtr gazu. Wróć też do strony 23 i sprawdź gdzie są te filtry.
Proponuję abyś sprawdził, to co możesz sam, bez ingerencji do środka:
1. stan (czy nie zabrudzony) filterka na wodzie przed podgrzewaczem str. 23.
2. stan (czynie zabrudzone) tych "sitek" przy bateriach (perlatorów)
Gdyby były czyste, to sądzę,że bez serwisu się nie obejdzie. Najprawdopodobniej poszła jakaś mała membranka lub zawór stożkowy w zaworze różnicowym i występuje za mała różnica ciśnień pomiędzy częścią wodną a gazową. Opis naprawy jest na str. 20.
Inną usterką może być też częściowo zapchany filtr gazu. Wróć też do strony 23 i sprawdź gdzie są te filtry.