Elektronika, Telewizja
Moderator: Moderatorzy
-
kvazi555
Elektronika, Telewizja
Mamy na forum jakiegos speca od telewizji?:>
-
kvazi555
Bartek w tym jestem profesjonalista ale mam wiekszy problem do rozwiazania co prawda, ale w necie znalesc na niektore pytanie odpowiedzi nie moge... moje notatki wygladaja... nie wygladaaja wogle 
Dlaczego w praktyce w PAL-u wykorzystuje się tylko 575 linii do przekazania treści obrazu? Co
dzieje się z pozostałymi liniami?
Na jakiej zasadzie działa kineskop typu OLED?
Wykres czasowy przebiegu sygnału w standardzie D2-MAC, opisać wszystkie jego składowe,
wymienić zalety systemu D2-MAC w porównaniu z innych systemami.
jak by ktos wiedzial gdzie szukac to bym byl bardzo wdzieczny:)
Dlaczego w praktyce w PAL-u wykorzystuje się tylko 575 linii do przekazania treści obrazu? Co
Wykres czasowy przebiegu sygnału w standardzie D2-MAC, opisać wszystkie jego składowe,
wymienić zalety systemu D2-MAC w porównaniu z innych systemami.
jak by ktos wiedzial gdzie szukac to bym byl bardzo wdzieczny:)
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
chodzi ci o te chrominancje, luminancje ?? pozwole sobie zacytować: "The PAL colour system is usually used with a video format that has 625 lines per frame (576 visible lines, the rest being used for other information such as sync data and captioning)"kvazi555 pisze:laczego w praktyce w PAL-u wykorzystuje się tylko 575 linii do przekazania treści obrazu? Co
OLED to Oragnic LED, działa zapewne na takiej samej zasadzie jak każdy inny wyświetlacz OLED stosowany np. w mp3/4 http://pl.wikipedia.org/wiki/Organic_Li ... ting_Diode
co do pytanie o skręcanie wyświetlaczy w rurke to zacytuję jedną z zalet wyświetlaczy OLED: "W procesie produkcji materiał organiczny może być naniesiony na odpowiednie elastyczne i lekkie podłoże, daje to możliwość produkcji zwijanych wyświetlaczy, ekranów wszytych w odzież, oraz lżejszych komputerów przenośnych."